Duurzame herinrichting Ringdijk start 2 april

21 maart 2013
Duurzame herinrichting Ringdijk start 2 april

ZWIJNDRECHT - De gemeente Zwijndrecht start 2 april 2013 met de duurzame herinrichting van de Ringdijk. De lava die nu dienst doet als fundering kan dat  na vermenging met schuimbitumen en cement opnieuw doen. Dat is nog niet eerder in Nederland op een lavafundering toegepast. De nieuwe aanpak levert een aanzienlijk milieuvoordeel op, omdat de lava niet afgevoerd en gestort hoeft te worden. De nieuwe aanpak levert bovendien een kostenvoordeel van tien tot vijftien procent op en er wordt 56 ton minder CO2 uitgestoten.

Vorig jaar is er een proefvlak aangelegd om te kijken of de duurzame aanleg een voldoende stevige fundering oplevert. Uit de meetresultaten bleek dat de verwachtingen werden overtroffen en dat de fundering ruim voldoet aan de gestelde eisen. Dat is voor de gemeente een meevaller, omdat in Zwijndrecht meer wegen met een lavafundering zijn aangelegd, die de komende jaren aan vervanging toe zijn. De methodiek wordt in de zomerperiode van 2013 ook op de Molenweg in Heerjansdam toegepast.
 
De nieuwe funderingstechniek wordt toegepast met een cement meng/freesmachine. De machine freest de fundering los tot een diepte van dertig centimeter en gelijktijdig wordt cement, schuimbitumen en water ‘ingespoten’. Daarna wordt de fundering verdicht met een wals. Op de fundering wordt vervolgens asfalt aangebracht.
 
Planning werkzaamheden
De werkzaamheden starten 2 april 2013 en het aannemersbedrijf Timmer-Verzijl uit Dordrecht verwacht de werkzaamheden begin augustus af te ronden. De Ringdijk krijgt nieuw asfalt, grotendeels verhoogde fietsstroken en meer veilige voetgangersoversteek-plaatsen. De Ringdijk wordt heringericht vanaf de rotonde Burgemeester De Bruïnelaan tot en met de kruising met de Van Schaikstraat. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd, zodat de wijken bereikbaar blijven. Tijdens de werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer over de Ringdijk mogelijk en wordt het verkeer omgeleid via de Koninginneweg, Laan van Walburg, Laan van Welhorst (HIA) en de Jacobuslaan (HIA).
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.