Buitenpret in de natuurspeeltuin, duurzaamheidsdag een succes

13 oktober 2014
Buitenpret  in de natuurspeeltuin, duurzaamheidsdag een succes

ZWIJNDRECHT - Het was een mooie zonnige dag voor de dag van de duurzaamheid op het stationsplein in Zwijndrecht. Het leek een erg druk bezochte dag te worden als je naar het verkeer in de ochtenduren keek. Files alom op de Koninginneweg en omstreken. De drukte bleek veroorzaakt te worden door een afgesloten A 16. Mede door dit feit startte de gezellige duurzaamheidsmarkt iets later dan gepland. Op het gemeentehuis was er tevens de opening van het zonnedak waar er ruimte wordt geboden voor collectief gebruik van zonne-energie. Het was de start van de gezamenlijke zonnecentrale onder de naam Zon op Zwijndrecht. Het is een coöperatief verband waarin particulieren mee kunnen doen en mede eigenaar worden. Meer informatie via info@drechtsestromen.nl

Op de  duurzaamheidsmarkt waren producten en diensten op het gebied van duurzaamheid en milieu en vonden er presentaties en demonstraties plaats. Onder meer Repair Café, Het Duurzaamheidsplatform, Opnieuw&Co en de Da Vinci Duurzaamheidsfabriek gaven informatie over de verschillende aspecten van duurzaamheid.

Maar ook ondernemers waren er aanwezig zoals o.a Groeneveld met hun fietsen voor een demonstratie en tevens HVC met hun nieuwe stand. Op de markt werd ook informatie gegeven over zwerfafval in de wijk en over de afvalgrijper, de Jekko en werd er een workshop nestkastjes maken georganiseerd door de mensen van het Weetpunt. Tal van informatie was er te vinden over de natuurspeeltuin die feestelijk werd geopend door wethouder Henk Mirck en Aaike Kamsteeg.  

De natuurspeeltuin herbergt meer in zich dan alleen het speelgedeelte. Op de locatie van het voormalig van Yperen terrein is ook plek voor en moestuin voor de buurt en een nog te realiseren hangplek.

Nog voor de opening, na het verwijderen van de hekken, werd er al enthousiast gespeeld door de kinderen uit de omgeving. De realisatie van deze plek kwam voort uit de opdracht aan het college iets te gaan doen met de lege plekken in Zwijndrecht. Op een bewonersavond met ook de gemeenteraad waren er uit de burgerij en diverse scholen  initiatieven aangedragen en wensen uitgesproken over de invulling van deze lege plekken.

Het van Yperenterrein was daar een typisch voorbeeld van. Na diverse gesprekken met omwonenden kwam de natuurspeeltuin en de moestuin voor de wijk er uit om gerealiseerd te worden. Met minimale middelen is er nu een maximaal resultaat. De kosten voor de natuurspeeltuin zijn zover teruggebracht dat er sprake is voor een bijzonder concept. Low budget max output! Een compliment voor de uitvoerend  ontwerpster.

Aike Kamsteeg en Henk Mirck onthulden in het bijzijn van de kinderen van de Margrietschool en uiteraard alle anderen de natuurspeeltuin. Met zijn allen gingen wethouder door kinderen geflankeerd de natuurspeeltuin in. De kinderen aan het spelen en de wethouder op weg naar de moestuin waar de opening werd verricht door opnieuw de beide wethouder middels het planten van een appelboom.

Arnold van Die de ambtenaar die hard aan het project had getrokken werd ook nog even in het zonnetje gezet en genoot zichtbaar van het mooie resultaat. De ambtenaren en andere medewerkenden aan deze duurzaamheid dag kunnen terug zien op een geslaagde dag mede dankzij het mooie weer. Maar het was vooral een dag voor de kinderen zij kunnen en konden het meest genieten omdat ze nu uiteindelijk buiten kunnen spelen op een eerlijke manier.

En de naam van de speeltuin; buitenpret, bedacht door een van de kinderen van de Margrietschool, hoe toepasselijk kan die zijn.

Foto's en tekst: Chris Moorman

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.