Opnieuw & Co voorbeeld van Participatiewet in de praktijk

02 december 2014 door Hennie van der Zouw
Opnieuw & Co voorbeeld van Participatiewet in de praktijk

DRECHTSTEDEN -  Voor Opnieuw & Co is de Participatiewet geen theorie, maar nu al dagelijkse praktijk. Bij dit leerwerkbedrijf zijn meer dan 100 mensen met een arbeidsbeperking aan de slag. Zij zijn gedetacheerd, waarbij ze vanuit een bijstandsuitkering (Wwb) of een sociale werkplek (Wsw) aan het werk zijn bij Opnieuw & Co. Wanneer iemand niet kan werken maar wel mee kan doen, zijn er participatieplekken beschikbaar. Een mooi voorbeeld hoe de Participatiewet nu al in de praktijk werkt.
 
Vanaf 1 januari 2015 gaat de Participatiewet in. Met de Participatiewet komt er één regeling die de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wajong vervangt. Het doel van de wet is iedereen mee te laten doen in de samenleving. Bij voorkeur via regulier werk, maar wanneer dat niet mogelijk is op een andere manier, bijvoorbeeld op een participatieplek. Naast wettelijke regels vullen de Drechtsteden een deel van het beleid zelf in. Op dinsdag 2 december neemt de Drechtraad hierover een besluit.
 
Opnieuw & Co
Opnieuw & Co is een leerwerkbedrijf dat werk biedt aan 350 mensen. Daarvan werken meer dan 100 mensen met begeleiding op basis van detachering en op participatieplekken. Zij werken als chauffeurs, magazijnmedewerkers of op de administratie. Of zij doen activiteiten zoals sorteren, schoonmaken, prijzen en repareren stickeren, repareren en sorteren. Opnieuw & Co heeft 5 vestigingen in Zwijndrecht, Papendrecht, Dordrecht, Ridderkerk en Barendrecht. Zij laten maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) zien door het bieden van sociale werkgelegenheid, het stimuleren en realiseren van hergebruik (milieu) en armoedebestrijding met de kringloopwinkel.
 
Eenduidige werkgeversbenadering
Voor de zes gemeenten in de Drechtsteden werkt Baanbrekend Drechtsteden inmiddels samen met het voormalige detacheringsbedrijf van Drechtwerk. Zij zijn het aanspreekpunt voor werkgevers als het gaat om het plaatsen en het detacheren van werkzoekenden. Al dan niet met loonkostensubsidie, afhankelijk van de loonwaarde die iemand heeft. Ook kunnen werkgevers bij Baanbrekend Drechtsteden terecht voor informatie over de gevolgen en mogelijkheden van de Participatiewet, zoals de garantiebanen en de quotumwet. Het doel van deze eenduidige werkgeversbenadering is om het voor werkgevers eenvoudig en overzichtelijk te maken en zo te stimuleren om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.