Extra veiligheidsmaatregelen langs het spoor

15 december 2014 door Hennie van der Zouw
Extra veiligheidsmaatregelen langs het spoor

ZWIJNDRECHT / DORDRECHT - Voorzieningen zorgen voor effectievere en efficiëntere calamiteitenbestrijding. Langs het spoor tussen Zwijndrecht (Kijfhoek) en Dordrecht (Wilgenwende) zijn de afgelopen jaren vele veiligheidsvoorzieningen gerealiseerd. Dankzij deze voorzieningen kan de calamiteitenbestrijding door de hulpverleningsdiensten effectiever en efficiënter uitgevoerd worden.

In 2004 werd geconstateerd dat de groei in het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor, een aanzienlijke verhoging van de veiligheidsrisico’s tot gevolg had. Het antwoord hierop was project Spoorzone, dat zich richt op de bestrijding van incidenten door het realiseren van verschillende voorzieningen langs het spoor. Project Spoorzone is een gezamenlijk project van de gemeenten Zwijndrecht en Dordrecht, ProRail en de Brandweer Zuid-Holland Zuid .

Snelle toegang tot het spoor en bluswater is belangrijk
Bij een incident op het spoor is het belangrijk voor de hulpdiensten om snelle toegang tot het spoor te hebben. Hiervoor zijn deuren in geluidsschermen gemaakt, hulpverleningswegen en trappen aangelegd. Ook is het op 27 plekken langs het spoor mogelijk om met een brandweervoertuig over de sloot naar het spoor te rijden door gebruik te maken van een mobiele spoorslootoverbrugging. Net zo belangrijk is om bij een brand snel grote hoeveelheden water
ter beschikking te hebben. Hiertoe zijn putten in de grond geboord en blusleidingen op de spoorbrug en de trappen aangelegd. Een nauwe samenwerking tussen de brandweer, ProRail en de gemeenten heeft ervoor gezorgd dat het project Spoorzone eind 2014 kan worden afgerond.

Incidenten voorkomen
De gemeenten Zwijndrecht en Dordrecht werken niet alleen samen op het gebied van de bestrijding van incidenten, maar ook op het voorkomen ervan. Beide gemeenten maken zich al jaren sterk voor het veilig vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Onlangs tekenden beide gemeenten een overeenkomst met het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor extra maatregelen om de risico’s van het goederenvervoer per spoor verder te verkleinen.
Volgens deze overeenkomst investeert het ministerie van Infrastructuur en Milieu 12 miljoen euro in aanvullende veiligheidsmaatregelen aan het spoor zelf. Met dit geld worden onder meer wissels aangepast of verwijderd en geleiders tussen de rails aangelegd om het risico op een botsing of ontsporing verder te verkleinen.

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.