Gemeente draagt eiland Develstein over aan Stichting

26 januari 2015 door Hennie van der Zouw
Gemeente draagt eiland Develstein over aan Stichting

ZWIJNDRECHT - Op de plaats waar vanaf 14e eeuw kasteel Develstein heeft gestaan gaat de stichting Kasteel Develstein dit jaar de contouren weer zichtbaar maken en het eiland weer in de oorspronkelijk staat herstellen.

De stichting krijgt de grond van de gemeente in erfpacht tegen een jaarlijkse symbolische bijdrage van 1 euro. Donderdag 22 januari tekenden burgemeester Dominic Schrijer en het bestuur van de stichting Kasteel Develstein de overdrachtsakte. Het eiland Develstein is gelegen tegenover het Develsteincollege aan de Develsingel in Zwijndrecht.

Het kasteel kent een lange geschiedenis die terug gaat tot 1332. Op de locatie hebben verschillende gebouwen gestaan. Er werd regelmatig bijgebouwd, afgebroken en weer opgebouwd. Mogelijk heeft op deze locatie oorspronkelijk een mottekasteel met donjon gestaan.

Kasteel Develstein had een voorhof of voorburcht. In 1850 is het kasteel gesloopt. In de buurt stond boerderij Develstein die in 1965 plaats gemaakt heeft voor het Develsteincollege.

Werkgroep
Een aantal Zwijndrechtse burgers heeft samen met het Develstein College eind 2002 de werkgroep Kasteel Develstein opgericht om van het eiland een historische plek te maken. Ook de historische vereniging Zwijndrecht is in de werkgroep vertegenwoordigd. Op 18 april 2008 is de Stichting Kasteel Develstein opgericht om de doelstellingen van de werkgroep makkelijker te kunnen realiseren.

Geld nodig
Naast een budget om het eiland te ontwikkelen is er ook geld nodig voor het jaarlijks onderhoud. De stichting denkt zo´n 70.000 euro nodig te hebben. De Stichting gaat op zoek naar sponsors.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.