Daling overlastmeldingen jongeren Zwijndrecht

31 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Daling overlastmeldingen jongeren Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - Het aantal meldingen van overlast door jongeren is vorig jaar in Zwijndrecht met ruim 16% gedaald. In de wijk Noord, waar de meeste meldingen vandaan kwamen, is zelfs sprake van een afname met 40%. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

Het aantal overlastmeldingen jeugd nam in heel Zwijndrecht af: van 565 naar 471 (daling -16,6%). In de wijk Noord was er in 2013 een piek in de overlast van jongeren bij winkelcentrum Passage, het LOKET en bij de oude voetbalkooi aan de Jupiterstraat. Hier daalde het aantal meldingen van 180 naar 107 (- 40%) in 2014.

Wethouder Jolanda de Witte (Jeugd): “Het is belangrijk dat mensen (jong en oud) prettig kunnen wonen in hun buurt. De leefbaarheid en veiligheid zoals inwoners die ervaren moet omhoog. Overlast geeft een onveilig gevoel. Daarom investeren we niet alleen in handhaven, maar ook in duurzame oplossingen waar we de jongeren bij betrekken. We werken samen met inwoners van de wijk en met de wijkagenten, straatcoaches en jongerenwerkers.”

Acties in Noord
De gemeente heeft in nauwe samenwerking met de betrokkenen en ketenpartners diverse acties ondernomen. Zo is in 2014 de oude voetbalkooi aan de Jupiterstraat vervangen door een geluidsarme kooi. Samen met het LOKET en bewoners zijn afspraken gemaakt over hangjeugd na schooltijd en in het weekend bij de school.

Er is een jongerenontmoetingsplaats (JOP) gerealiseerd aan de Uranusstraat en aan de Langeraarstraat. Een derde wordt begin april geplaatst op het voormalig Van Yperenterrein. Dagelijks maken de wijkagenten, straatcoaches en jongerenwerkers een rondje langs de JOP’s en de voetbalkooi. Er zijn met diverse jongeren en bewoners ook afspraken gemaakt over het beheer van de locaties. Tevens organiseert wijkcentrum Xiejezo wekelijks extra activiteiten voor en met jongeren. Al deze acties, die deel uit maken van het Actieplan Jong In Noord, hebben bijgedragen aan de significante daling van het aantal overlastmeldingen in Noord.

Aanpak 2015
Voor 2015 staat er nog een aantal acties op de planning onder andere het organiseren van buitenactiviteiten in de wijk, extra jongerenactiviteiten in jongerencentrum Mikado en het aanleggen van een stedelijke sportvoorziening in het Develpark.

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.