Waterbouw in de praktijk: 'Leerlingen Develstein College redden de Malediven'

23 april 2015 door Hennie van der Zouw
Waterbouw in de praktijk: 'Leerlingen Develstein College redden de Malediven'

ZWIJNDRECHT - Een dertigtal leerlingen van het DevelsteinCollege in Zwijndrecht kreeg onlangs de opdracht om de Malediven te ‘redden’. Aan de hand van een realistische praktijkcase werkten leerlingen met een EM-, NG- en NT-profiel samen aan oplossingen om te voorkomen dat de eilandengroep door erosie en stijging van de zeespiegel in de toekomst zal verdwijnen.

Dit initiatief is ontstaan na eerdere gastlessen door de voorlichter waterbouw van Waterbouw.nl op het DevelsteinCollege. ,,Er was behoefte aan meer verdieping en op deze manier kunnen wij heel concreet laten zien welke toekomstmogelijkheden de waterbouwsector biedt. Met een aansprekende casus is het voor leerlingen duidelijk wat van hen wordt verwacht en wat is er mooier dan een tot de verbeelding sprekende locatie te redden?” zegt Aran Bijleveld namens het DevelsteinCollege.

Leerlingen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar presenteerden aan het einde van de workshop hun bevindingen aan de jury, bestaande uit afgevaardigden van Boskalis Nederland. Naast punten voor het juist uitvoeren van de opdrachten, werden de leerlingen beoordeeld op hun creativiteit in de geboden oplossingen. Uiteindelijk wonnen leerlingen uit havo en vwo 4 de hoofdprijs.

Het DevelsteinCollege is blij met de workshop en samenwerking met het bedrijfsleven. ,,Wij organiseren dit voor leerlingen buiten de reguliere lessen om. Het is geen verplichte activiteit, maar een unieke kans om een geweldige ervaring op te doen. Uiteindelijk hebben we zoveel aanmeldingen ontvangen, dat we enkele leerlingen hebben moeten teleurstellen,” licht biologiedocent en decaan Arjan Bijleveld toe.

Het DevelsteinCollege wil leerlingen met deze workshop en andere voorlichting interesseren voor een technische richting waar de komende jaren veel werkgelegenheid in is. ,,Binnen de Waterbouw zien we een toenemende vraag naar technisch geschoolde mensen” beaamt Suzanne van Os namens Boskalis Nederland. Het bedrijf biedt stageplekken voor technische opleidingen, heeft een samenwerkingsverband met een technasium, geeft gastlessen op scholen en staat op beroepenmarkten. Ook het begeleiden van een profielwerkstuk hoort tot de mogelijkheden die naar aanleiding van de workshop ‘Red de Malediven’ nader worden bekeken. Alle partijen streven ernaar om de samenwerking een vervolg te geven.

Fotobijschrift:
Karst, Geordi (havo 4), Koen, Roos en Daleen (vwo 4) wonnen dankzij hun creatieve oplossing om de Malediven te redden, waarbij zij rekening hielden met de belangen van alle stakeholders, budget en planning. Bijzonder knap gedaan, gefeliciteerd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.