Groene groei en bloei bij de SKZ

01 juni 2015 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Net als in de afgelopen jaren zijn ook nu weer de zaadjes geplant en veranderd in plantjes: er wordt druk aan de moestuintjes gewerkt bij de Stichting Kinderopvang Zwijndrecht (SKZ).

“Als SKZ vinden we het belangrijk dat kinderen ervaren hoe alles groeit en bloeit, maar ook dat ze plezier hebben en lekker buiten bezig zijn,” aldus Anita van Wely, pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf De Rakkers. Ze heeft groene vingers en is helemaal enthousiast aan het moestuinieren met de peuters. “In 2013 heeft de SKZ meegedaan met het project ‘Moesie de MoestuinCoach’.

De kinderen van onze kinderdagverblijven, peuterspeelgroepen en bso’s hebben zich met het tuinieren lekker kunnen uitleven en gesmuld van de oogst uit eigen tuin. Dat smaakte naar meer en net als voorgaande jaren hebben we weer een moestuintje opgezet. Mijn vader heeft jarenlange ervaring met zijn moestuin en geeft ons waar nodig tips. We hebben in de volle aarde in een minimoestuin van één vierkante meter zaadjes van sla, komkommer, radijs, aubergine, boontjes, cherrytomaatjes, wortels en basilicum gezet. Inmiddels zijn het echte plantjes. Sterker nog, we hebben al sla en radijsjes kunnen oogsten.

De peuters hebben er lekker van gegeten.” Een moestuin maakt kinderen meer bewust van de natuur. “Het is heerlijk om te zien hoe de peuters met veel plezier bezig zijn met harkjes, emmers en schepjes. Ook helpen ze graag met bijvoorbeeld zaaien en onkruid wieden. Water geven vinden ze het allerleukste van alles, zelfs als het regent.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.