Burgemeester en wethouders op bezoek in Heerjansdam

04 juni 2015 door Hennie van der Zouw
Burgemeester en wethouders op bezoek in Heerjansdam

ZWIJNDRECHT / HEERJANSDAM - Het college van burgemeester en wethouders was op dinsdag 26 mei op bezoek in Heerjansdam.
Daar spraken zij met jongeren, buurtvereniging, ondernemers, woningbouwvereniging, Rajubibos en met de opzichter en projectleider over de rioleringswerkzaamheden. Leden van de dorpsraad vergezelden het college.

Bij het jeugdhonk
Op de Molenwei staat het jeugdhonk, waar jongeren van ongeveer dertien tot twintig jaar vertoeven om gezellig met elkaar te praten, te poolen of buiten een balletje te trappen. De jongeren vertellen aan het college dat het vooral op vrijdagavond gezellig druk is en ook op woensdagavond treft de jeugd elkaar. Michel Weening is de jongerenwerker. Hij stimuleert de jongeren om vooral veel zelf te organiseren. Voor de bardiensten zoeken ze nog vrijwilligers. Dat mogen ook ouders zijn. Astrid Hovingh van de dorpsraad vertelt dat ze het jeugdhonk ook beschikbaar stellen voor andere doelen. Mogelijk komt er een kinderdisco voor acht tot twaalfjarigen, maar activiteiten van oudere mensen zijn eveneens mogelijk.

Buurtvereniging verzorgt planten
Ze fleuren het dorp op, de plantenbakken die aan de lantaarnpalen hangen. Buurtvereniging De Manning hangt ze elk jaar in de lente op en geeft ze water. Begonnen met ongeveer 10 plantenbakken in 2009 hangen er inmiddels bijna 80. Met behulp van sponsors kon de buurtvereniging een tweedehands Still Elektrowagen aanschaffen. Inmiddels is het beplanten, ophangen, bewateren, afhalen, reinigen en stallen van de plantenbakken behoorlijk arbeidsintensief geworden. De inwoners van Heerjansdam waarderen de plantenbakken en daar doet de vereniging het voor.

In gesprek met ondernemers
Snackbar Liedorp heeft al sinds de jaren zestig een plekje in het dorp en ook de Spar is voor de Heerjansdammer een begrip. De ondernemers en de dorpsraad willen het centrum van Heerjansdam aantrekkelijk maken. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor de dagjesmensen die in de omgeving van het dorp fietsen en wandelen. Daarom vragen ze aan het college om de bestrating direct na de vervanging van de riolering aan te pakken. Ook attenderen zij het college op een aantal aandachtspunten voor de verkeersveiligheid.

Op pad met woningbouwcorporatie
Voor nieuwbouw aan de Kromme Nering werd onlangs de eerste paal de grond ingeboord. Dit complex zal ruimte bieden aan appartementen en winkels. Naar verwachting wordt het project in maart 2016 opgeleverd. Woningbouwvereniging Heerjansdam heeft zo'n vijfhonderd woningen in verhuur in Heerjansdam. Bestuursleden van de woningbouwvereniging informeren het college onder meer over situaties die zich voordoen bij mensen met huurachterstand en hoe zij daarmee omgaan. Ook wordt gekeken bij de bouw van het woonzorgcentrum aan de Sportlaan. Dit centrum is bedoeld voor mensen met een zorgindicatie die in enige mate zelfstandig kunnen wonen en 24 uur per dag een beroep op zorg of begeleiding kunnen doen. Het woonzorgcentrum met 36 seniorenappartementen wordt naar verwachting eind 2015 opgeleverd.

In de natuurtuin van Rajubibos
Een gezellige natuurtuin met allerlei spelelementen, verborgen achter het gebouw voor twee basisscholen, kinderopvang en bibliotheek. Dat zien de collegeleden bij hun bezoek aan Rajubibos, waar zij door de directies worden ontvangen. Kinderen kunnen klodderen, modderen en zich vies maken, werd gezegd. Er is een hele goede samenwerking met elkaar. De bibliotheek is er voor de inwoners, terwijl de kinderen van de scholen tegelijkertijd gebruik kunnen maken van de boeken. De directies vragen extra aandacht van het college voor de buurt. Genoemd wordt de overlast die enkele inwoners ervaren van de bedrijvigheid in en rond het gebouw en de veiligheid in verband met de bouw van het woonzorgcentrum.
 
Stand van zaken aanpak riolering
Zwijndrecht werkt aan vervanging van de riolering in Heerjansdam. Vooruitlopend zijn de elektriciteitskabels en gas- en waterleidingen vervangen door Stedin en Evides. Na vervanging worden de straten opnieuw bestraat en indien nodig opgehoogd. De projectleider en de opzichter, laten het resultaat zien in een aantal straten die nu klaar zijn. Daarbij vertellen zij over hun contacten met bewoners en speciale aandachtspunten die dan ter sprake komen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.