(G)oud Zwijndrecht ontmoet elkaar

19 juni 2015
(G)oud Zwijndrecht ontmoet elkaar

ZWIJNDRECHT - De ontmoetingen in  Zwijndrecht  tussen oude en nieuwe inwoners in het kader van (g)oud Zwijndrecht zijn enorm leuk. Goud Zwijndrecht is de naam gegeven aan de ochtend en avonden waar mensen die deelnemen aan de Facebookpagina "Oud Zwijndrecht" elkaar ontmoeten in het gemeentehuis van Zwijndrecht.

Afgelopen woensdagavond was er de eerste avond met rondleiding  die het gevolg was van het initiatief door Ronald Kaijim en Kees Popijus . Laatstgenoemde had al nieuwe contacten gelegd  om zodoende zijn informatie en kennis over Zwijndrecht verder uit te breiden. Kees heeft tenslotte al veel publicaties over Zwijndrecht op zijn naam staan.

Niet alleen Kees ontmoet op die manier nieuwe bronnen om aan te boren, maar ook anderen uit Zwijndrecht en daar ver buiten doen leuke ontdekkingen over hun familie door aanwezig te zijn, maar ook tijdens de wandelingen in Zwijndrecht. In het Noordpark ontmoette de familie Penning zowaar spontaan een familie lid zittend op een van de bankjes.

De foto's op de site zijn aanleiding voor mensen om te reageren waardoor er in dwarsverbanden familie, vrienden en kennissen gevonden worden. Hiermee krijgt de social media plots ook een extra dimensie. Schoolfoto's roepen beelden op en mensen vullen er elkaar op aan. Dat Zwijndrecht aan de hand van oude ansichten leeft is al jaren duidelijk. Maar de snelheid van informatie en kennis uitwisseling is op deze site groot.

Juist omdat alles vastgelegd wordt ontstaat er een sociale kaart waar geschiedenis wordt beleefd. Chris Moorman (ABZ) treedt telkens op als gastheer en had deze keer de tentoonstelling over het carillon in de aanbieding. Uit de onderlinge gesprekken bleek wel dat onder nieuwe inwoners de geschiedenis net zo leeft als bij inwoners die al sinds 1571 hun familieroots hier hebben liggen.    

8 juli staat er nog een avond gepland in het thema (G)oud Zwijndrecht, maar ook voor 12 september is door het raadslid van ABZ het initiatief genomen om het gemeentehuis te openen in het kader van de Monumentendag. De discussie hoe oud Zwijndrecht is liet hij nog even tot leven komen door uit een publicatie van oud burgemeester Douma te citeren.

De oud burgemeester  stelde dat, al is het de vraag of hij de publicist is, Zwijndrecht sinds het jaar 45 bestaat. Bij de aanleg van de HSL kwam er een donk tevoorschijn die in ieder geval aantoont  dat 3000 BC al mensen woonden. Het bestaan van Zwijndrecht  wordt echter gekoppeld aan het papieren archief en die gaat minder ver terug.

Er werd weer veel ontdekt aan kunst, de rondleiding die ook over de zolder kon plaatsvinden leverde veel commentaar op. Er waren veel positieve commentaren. Het feit dat deze activiteit zonder kosten kan worden georganiseerd draagt veel waardering weg. Juist ook omdat de mensen zo met elkaar in contact komen.

Niet alleen de site van Oud Zwijndrecht wordt gewaardeerd, maar ook Zwijndrecht.net komt er heel positief uit. Mensen lezen de column en ook daarop komen reacties met zelfs de vraag wanneer er een boekje van uit komt.  Zelfs naar personen wordt gezocht n.a.v. de columns  en op die vragen wordt zo snel mogelijk geantwoord zodat via de persoonlijke benadering een ieder bediend wordt.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.