Gemeente gaat met bewoners communiceren over afvalscheiding

10 juli 2015 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - De gemeenteraad heeft het college van B&W opgeroepen om samen met de raad en bewoners in gesprek te gaan over afvalscheiding. De Zwijndrechtse inwoners scheiden hun afval nog onvoldoende. Dit is een van de redenen, waardoor een verhoging van het tarief voor afvalstoffenheffing onvermijdelijk is.

Raadsleden reageerden geschrokken op het tekort dat is ontstaan bij het budget voor afvalstoffenverwijdering. We moeten aan de inwoners duidelijk maken dat afvalstoffen scheiden niet alleen loont voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Een verhoging van ongeveer 30 euro per huishouden vinden wij erg hoog en valt ons erg tegen. Het moet de burger duidelijk worden wat hij moet doen om de verhoging omlaag te brengen. Dit waren enkele opmerkingen tijdens de beraadslagingen over de kadernota.

Motie
De gemeenteraad nam unaniem een motie van de PvdA aan. Daarin werd een aantal verzoeken tot het college gericht. Ga in gesprek met raad en bewoners. Voer de eventuele verhoging van het tarief voor afvalstoffenheffing getrapt in met daarbij goede communicatie richting bewoners. Kom met een uitgewerkt voorstel om het gescheiden van afval te stimuleren en daarmee de kosten voor de burger te beperken.

Bewuste afweging maken
Wethouder Henk Mirck (Milieu) gaf aan voor september een oriëntatieavond met de gemeenteraad voor te bereiden. “We moeten een bewuste afweging maken tussen alle maatregelen die kunnen leiden tot betere afvalscheiding.” Ondertussen worden al de nodige acties uitgerold. Deze maand worden al de eerste minicontainers geleverd voor plastic verpakkingen, lege pakken van zuivel/sap en blikken.

Communicatie
De gemeenteraad drong aan om uitgebreid en duidelijk te communiceren over afvalscheiding. “Wacht hiermee niet tot na de zomervakantie en maak duidelijk aan de burger hoe het tarief voor afvalstoffenheffing in elkaar zit.” De wethouder zei hier gehoor aan te geven.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.