Vaststelling Plan van Aanpak windmolens Groote Lindt

18 december 2014
Vaststelling Plan van Aanpak windmolens Groote Lindt

ZWIJNDRECHT -  De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft op 16 december het ‘Plan van aanpak windmolens Groote Lindt’ vastgesteld. Dit betekent de start van een proces om te komen tot een toetsingskader waarbinnen wij (mogelijk) windmolens op Groote Lindt toestaan. Hierin staan bijvoorbeeld afspraken over het stil zetten van de molens in verband met geluidsoverlast en/of slagschaduw, de vorm van participatie en de verdeling van opbrengsten. Een recente haalbaarheidsstudie laat zien dat enkele locaties op Groote Lindt in eerste aanleg geschikt zijn voor windmolens. De komst van windmolens is echter nog niet definitief. Hiertoe heeft de raad verschillende go/no-go momenten ingebouwd.
 
Het plan van aanpak beschrijft het proces voor het komende halfjaar waarin gewerkt gaat worden aan een toetsingskader. In dit kader komt te staan onder welke voorwaarden windmolens op Groote Lindt geplaatst zouden kunnen worden. De raad stelt het kader vervolgens vast, maar doet dit niet zonder de nadrukkelijke consultatie van alle direct betrokkenen, zoals ondernemers en bewoners in de nabije omgeving. Het informeren en betrekken van alle belanghebbenden is dan ook de volgende stap in het proces.
 
Communicatie en consultatie omgeving
Op dit moment worden gesprekken gevoerd met de eigenaren van de locaties die op basis van de haalbaarheidsstudie geschikt zijn. Verder organiseert de gemeente in samenwerking met een deskundige een tweetal bijeenkomsten voor direct betrokkenen en overige geïnteresseerden. Niet alleen zullen vragen omtrent (de gevolgen van) windmolens beantwoord worden, maar worden met name de direct belanghebbenden ook gevraagd om hun inbreng te geven voor het genoemde toetsingskader.
 
Achtergrondinformatie
In juni 2014 heeft de gemeente een overeenkomst getekend met de Provincie waarmee de gemeente de bevoegdheid heeft gekregen om het proces verder uit te voeren en de juiste afwegingen te maken. De Provincie heeft de gemeente namelijk de opdracht gegeven om 6 Megawatt aan windenergie te realiseren op Groote Lindt, mits dit mogelijk is.
 
Voorafgaand aan de wettelijke toets via een zogenaamde Milieu Effect Rapportage en een bestemmingsplanprocedure, wil de gemeenteraad eerst zelf kaders stellen na consultatie met de omgeving.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.