De scholen zijn weer begonnen; Let op hoofdluis!

25 augustus 2015
De scholen zijn weer begonnen; Let op hoofdluis!

ZWIJNDRECHT -  AMBACHT  De scholen zijn weer begonnen; Let op hoofdluis!

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Op de meeste scholen controleren de luizenouders de kinderen dan op hoofdluis. Heeft uw kind hoofdluis? Grijp meteen in. Want luizen verspreiden zich snel onder groepen kinderen. Nieuwtje: haarlak en gel helpen tegen luizen

Kinderen die haarlak of gel gebruiken hebben veel minder last van hoofdluis dan kinderen die dat niet doen. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een halfjaar na het begin van een nationale luizenregistratie. ,,Deze uitkomst is een eyeopener voor ons'', zegt RIVM-expert Desirée Beaujean.

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat op middelbare scholen luizen bijna net zo vaak blijken voor te komen als op basisscholen. „Dat is voor middelbare scholen echt een punt van aandacht, want alleen op basisscholen zijn luizenmoeders en zie je luizenzakken.”

Wilt u hoofdluis voorkomen, dan is het belangrijk om regelmatig te controleren. Zo kunt u hoofdluis in een vroeg stadium ontdekken en is de behandeling makkelijker. U kunt kinderen en uzelf controleren door goed tussen de haren te kijken, vooral achter de oren en in de nek. De hoofdluizen zijn ongeveer 3 milimeter groot en ze bewegen. Ook als u grijswitte puntjes ziet die een de haren vastgepakt zijn, is er mogelijk sprake van hoofdluis. Dit zijn de eitjes van de hoofdluis.

Behandelen Als uw kind hoofdluis heeft, is het belangrijk om dit grondig aan te pakken. Controleer ook alle gezinsleden en vertel vriendjes en de leerkracht dat uw kind hoofdluis heeft.

U kunt hoofdluis behandelen door twee weken lang elke dag de haren te kammen met een fijntandige kam. Dat gaat het beste in combinatie met crèmespoeling. De eitjes kunt u met uw nagels van de haren verwijderen.

U kunt ook een antihoofdluismiddel gebruiken. Het is belangrijk om ook dan twee weken lang elke dag de haren uit te kammen met een fijntandige kam.

Meer weten? Meer informatie kunt u vinden in het dossier hoofdluis. http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hoofdluis

Bron Zwijndrechtse Waard

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.