Pelikaan 1 verliest derby

21 september 2015 door Hennie van der Zouw
Pelikaan 1 verliest derby

ZWIJNDRECHT - Deze wedstrijd had alle ingrediënten die de Zwijndrechtse “burenruzie” tot een echte derby maakten: rode kaarten, een (gemiste) penalty, 5 doelpunten en veel emotie. De wedstrijd begon erg matig met veel balverlies aan beide zijden en één van die situaties leidde het eerste doelpunt in. Bij balverlies op het middenveld van Pelikaan in de 8e minuut wist VVGZ razendsnel één van de spitsen te bereiken die de bal in de korte hoek schoot en via keeper Rik Pomp verdween de bal in het doel, 1-0. Dit doelpunt bracht geen rust in de wedstrijd, het spel ging op en neer waarbij Pelikaan een tweetal kansen kreeg op de gelijkmaker. Na een paar duels aan de zijlijn was er ineens een rode kaart voor Randy Kroos. Volgens de scheidsrechter wegens natrappen, volgens Randy Kroos kwam hij te laat in en raakte hij de tegenstander onbewust. Of deze nu wel of niet terecht was, het was een belangrijk moment die de wedstrijd beïnvloedde. Met 10 man verder en een 0-1 achterstand zou het voor Pelikaan heel moeilijk worden. Tot aan de rust was het zoeken voor Pelikaan maar het bleef 0-1.

De tweede helft kwam er een heel ander Pelikaan binnen de lijnen. Waar voor de rust VVGZ feller was en Pelikaan wellicht last van de zenuwen had, was Pelikaan in de tweede helft op z’n minst gelijkwaardiger in de duels. Er werd met passie gespeeld en dat was natuurlijk nodig als je achter staat. Trainer Ron Tempelaar had twee verse krachten in de voorhoede gezet, Marvin Hooplot en Stephan Zwang. En met een 3-3-3 systeem werd VVGZ onder druk gezet. Dat resulteerde in een vrije trap op een meter of 20 van het doel.

De bal werd door Manucho Adelino via de onderkant van de lat achter de lijn getrapt. Doelpunt dus. Maar daar was niet iedereen van overtuigd. De assistent- scheidsrechter reageerde niet en bleef staan in plaats van naar het midden te lopen dus de scheidsrechter liet doorspelen. Vanaf de middellijn kon men zien dat de bal achter de lijn landde en na protesten van Pelikaan-zijde ging de scheidsrechter in overleg bij zijn assistent en werd uiteindelijk het doelpunt terecht goedgekeurd: 1-1. Het spel bleef heen en weer gaan en met kansen voor beide partijen bleef de spanning erin. Uit een aanval over rechts van VVGZ werd de bal uit een voorzet ingekopt en dat betekende de 1-2. Kort daarna weer commotie.

De scheidsrechter legde de bal op de stip voor een overtreding. Weer was er twijfel over deze beslissing. Sowieso of het een overtreding was en ten tweede was het binnen of buiten de zestien? Zelfs de tegenstander dacht dat het er buiten was want die legde de bal op de rand van het strafschopgebied om een vrije trap te nemen maar de scheidsrechter besliste weer in het nadeel van Pelikaan. Gelukkig werd de penalty slecht ingeschoten en/of goed tegengehouden door Rik Pomp en bleef het 1-2. Omdat Pelikaan naar de gelijkmaker zocht kreeg VVGZ meer ruimte en uit één van die aanvallen werd het 1-3. Niemand gaf meer een stuiver voor de kansen van Pelikaan maar dat was niet terecht. Er kwamen kansen maar die werden niet benut tot 2 minuten voor tijd, een aanval over rechts en de bal kwam voor het doel en Stephan Zwang tikte de bal langs de keeper over de lijn: 2-3. Toen werd het hectisch, Remco Aerts kwam erin, normaal staat hij in de verdediging maar nam nu plaats in de spits.

Met veel opportunisme toog Pelikaan naar voren maar na een hoge voorzet miste de keeper de bal maar de Peli’s waren niet in staat om de 3-3 te scoren. De bal werd door de verdediging over de achterlijn gewerkt maar waar iedereen dacht aan een corner en een laatste kans voor Pelikaan gaf de scheidsrechter een achterbal. Ook daar protesteerde Pelikaan tegen en ontving Anouar Said zijn tweede gele kaart en kon ook het veld verlaten. Ook assistent-trainer Bas Nossent ontving een rode kaart vanwege protesteren. Even later kwam het eindsignaal en bleef het 2-3.


Het gezegde dat je nooit verliest door beslissingen van de scheidsrechter blijft overeind staan maar deze scheidsrechter nam toch een aantal beslissingen die op z’n minst discutabel waren, toevallig allemaal in het nadeel van Pelikaan en ook invloed hadden op het verloop van de wedstrijd. Gezien het wedstrijdbeeld kan je concluderen dat de overwinning van VVGZ verdiend was maar zij speelden meer dan een helft met 11 tegen 10 en dan hoor je de wedstrijd uit te spelen wat zij nalieten en Pelikaan in de wedstrijd hielden. Een gelijkspel was voor Pelikaan een mooie beloning geweest voor de strijd die het geleverd heeft met een man minder maar zover kwam het net niet.

Pelikaan blijft door deze uitslag op 3 punten staan en volgende week wacht een zware uitwedstrijd bij Brielle dat één van de kampioenskandidaten is.


 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.