Aftrap van Verzuip jij je Toekomst - Actiemaand met bijeenkomst voor sportverenigingen

29 september 2015 door Hennie van der Zouw
Aftrap van Verzuip jij je Toekomst - Actiemaand met bijeenkomst voor sportverenigingen

DRECHTSTEDEN - Heel de maand oktober 2015 is de Verzuip jij je Toekomst?!-actiemaand in de regio Zuid-Holland Zuid. Op 1 oktober wordt de actiemaand afgetrapt met een bijeenkomst voor sportverenigingen bij VV Groote Lindt in Zwijndrecht. Tijdens deze bijeenkomst gaan onder andere wethouder de Witte (gemeente Zwijndrecht), kinderarts Nico van der Lely, NOC*NSF, gemeenten en de Dienst Gezondheid & Jeugd met sportverenigingen in gesprek over verantwoord alcoholbeleid binnen de vereniging.
 
Onderzoek naar naleving leeftijdsgrens bij sportkantines
Uit onderzoek in de regio Zuid-Holland Zuid blijkt dat er nog veel ruimte is voor verbetering in de naleving van de leeftijdsgrenzen bij het schenken van alcohol in sportkantines: de helft van de 15-jarige 'mystery shoppers' en een schokkende 89% van de 17-jarigen kreeg in 2014 alcohol mee. Ook het rijden onder invloed vanuit de sportkantine is een aandachtspunt.

Bijeenkomst 1 oktober 'verantwoord alcoholgebruik bij sportverenigingen'
Tijdens de bijeenkomst op 1 oktober wordt aandacht gevraagd voor verantwoord alcoholbeleid bij sportverenigingen en hoe dat beleid in de praktijk gebracht kan worden, want dat is lang niet altijd gemakkelijk. Sportverenigingen worden hierbij geholpen met input en kennis die is opgedaan door kinderarts Nico van der Lely van de alcoholpoli in Delft, NOC*NSF en het regionale alcoholpreventieprogramma Verzuip jij je Toekomst?!. De bezoekers van de bijeenkomst gaan ook zelf aan de slag met een interactieve opdracht: wat doet mijn vereniging qua alcoholbeleid, wat kan er beter en hoe gaan we daarvoor zorgen?
 
Actiemaand-gemeenten
De gemeenten Giessenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht besteden dit jaar extra aandacht aan de Verzuip jij je Toekomst?!-actiemaand. Hier staat de gehele maand het ontmoedigen van alcoholgebruik bij jongeren centraal en vinden er diverse bewustwordingsactiviteiten plaats.
 
IkPas. Jij ook?
Centrale actie tijdens de Verzuip jij je Toekomst?!-actiemaand is 'IkPas', een periode waarin géén alcohol wordt gedronken, in dit geval heel oktober. Niet alleen bestuurders uit de regio Zuid-Holland Zuid doen mee aan IkPas ZHZ, maar we roepen zoveel mogelijk volwassenen op om mee te 'passen' in deze maand en zo het goede voorbeeld aan de jongeren in hun omgeving. Ook deze actie wordt tijdens de avond onder de aandacht gebracht.
 
Gezamenlijke inspanning
Tijdens de actiemaand dragen verschillende partijen zoals gemeenten, alcoholverstrekkers, scholen, (sport)verenigingen, CJG, jongerenwerk, bibliotheek en kerken hun steentje bij. Hiermee willen zij benadrukken dat alleen een gezamenlijke inspanning kan zorgen voor een daling van het alcoholgebruik van de jeugd.

Programma 19.30-21.30 uur
Het programma van de avond bevat de volgende onderdelen:

·         Welkomstwoord Jolanda de Witte, wethouder gemeente Zwijndrecht

·         Inhoudelijk deel NOC*NSF

·         Dr. Nico van der Lely, kinderarts

·         Interactieve opdracht

·         Alcohol en Verkeer

·         Afsluiting

 
Verzuip jij je Toekomst?! richt zich binnen de regio Zuid-Holland Zuid op het terugdringen van het alcoholgebruik onder jongeren. Zij doet dit door voorlichtingsactiviteiten, maar ook door strengere regelgeving en handhaving. In Verzuip jij je Toekomst?! werken de gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid samen met organisaties als de Dienst Gezondheid & Jeugd, GGZ-instellingen, Openbaar Ministerie en de Politie.
 
Meer informatie vindt u op www.verzuipjijjetoekomstzhz.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.