Actieve inzet bij jeugd, welzijn en zorg blijft nodig

01 oktober 2015 door Hennie van der Zouw
Actieve inzet bij jeugd, welzijn en zorg blijft nodig

ZWIJNDRECHT - Het college van B&W van Zwijndrecht presenteert een sluitende meerjarenbegroting aan de gemeenteraad. Voor de nieuwe taken op het gebied van jeugd, welzijn en zorg blijft actieve inzet van de gemeente nodig. Daarnaast zijn openbare ruimte, veiligheid en leefbaarheid in de wijken belangrijke thema's.
 
Begin 2015 hebben het rijk en de provincie taken op het terrein van jeugd, welzijn en zorg overgedragen aan de gemeente. Zwijndrecht legt het accent op het versterken van lokale voorzieningen, zodat mensen minder een beroep hoeven te doen op zwaardere zorg. Denk daarbij aan de Vivera wijkteams - voor informatie, advies en ondersteuning over wonen, welzijn en zorg -, het jeugdteam en het Centrum voor Jeugd en Gezin Zwijndrecht - voor jeugdhulp snel en dichtbij – en de ondersteuning van mantelzorgers.
 
Samen werken aan oplossingen
Op het gebied van veiligheid zet de gemeente samen met de politie in op het voorkomen van woninginbraken en diefstal uit motorvoertuigen. Inwoners hebben daarin zelf onder meer een aandeel via de wijkpreventieteams. Voor Kort Ambacht en Noord gaat veel aandacht uit naar de leefbaarheid van deze wijken. Inwoners en gemeente werken samen aan oplossingen en activiteiten dichtbij, in de straat en de buurt.
 
Grote opgave
Bij het thema openbare ruimte gaat de aandacht uit naar een schone leefomgeving, het groen in de wijken en naar het opknappen van de riolering en bestrating. Hier ligt een grote opgave, terwijl de middelen schaars zijn. Dit maakt het niet gemakkelijk om aan alle wensen voor onderhoud tegemoet te komen.
 
Sober
Wethouder Aaike Kamsteeg (Financiën) constateert dat de financiën met een positief meerjarig vooruitzicht aardig op orde zijn. Een risico blijft de grote schuldenlast. "Zwijndrecht heeft enorm geprofiteerd van de lage rente. Wanneer er een stijging gaat komen, zullen de te maken keuzes lastiger worden. Daarom blijft een zo sober mogelijk investerings- en uitgavenbeleid meer dan ooit noodzakelijk"; aldus de wethouder.
 
 

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.