Burgemeester Schrijer en gemeenteraadsleden bezoeken Geode in het Geodroom

14 januari 2016
Burgemeester Schrijer en gemeenteraadsleden bezoeken Geode in het Geodroom

ZWIJNDRECHT - Het was een gezellige drukte in het Geodroom van de vereniging Geode waar alle disciplines van de mineralenvereniging zich tegelijkertijd presenteerden in het Baken aan het Slagveld in Zwijndrecht.

Aanleiding was het bezoek van Burgemeester en gemeenteraad op uitnodiging door Geode. In plaats van een nieuwjaarsreceptie was het een presentatie geworden om zo de relatie tussen  deze club en de gemeente Zwijndrecht te benadrukken.

Geode, opgericht in 1974,  is een van de weinige verenigingen in Nederland die met ruim 150 vrijwilligers actief is in Zwijndrecht, met naast de welbekende internationale mineralenbeurs,  activiteiten rond mineralen.

Woensdagmiddag werden veel van deze activiteiten getoond. Geode komt tien keer per jaar in het Develstein bij elkaar voor haar maandelijkse ledenavond waar ook haar bibliotheek beschikbaar is. Dit laatste was dan ook niet aanwezig in het Baken.
Het Geodroom is de locatienaam waar  het slijpen en facetteren plaatsvindt maar ook het determineren van , ontleden/herkennen, van mineralen. Tevens is het de locatie voor zilversmeden en sieraden maken.

Het slijpen en daaraan voorafgaand zagen gebeurt met professionele machines, allemaal bijeengebracht en onderhouden door vrijwilligers. Behalve het machinale werk gebeurt er ook erg veel met de hand en dat maakt het ook zo leuk om vanuit eigen vondsten tot een eindresultaat te komen.
Burgemeester Schrijer kreeg een briljant geslepen stuiter aangeboden om zo te laten zien hoe mooi een eindproduct er uit gaat zien vanuit zijn /haar simpele vorm en om de verbinding tussen Zwijndrecht en Geode te symboliseren.

Ook gemeenteraadsleden waren aanwezig en konden zien hoe breed de hobby van de mineralen en fossielenverzamelaars is. Middels de microscoop kon men zien hoe de micromounters zich bezig houden met de wereld van kristallen. Ook burgemeester Schrijer wierp een blik door de microscoop.

Alles was aanwezig om te zien hoe men vanuit handstukken tot een eindproduct als sieraad kwam maar ook hoe die handstukken geanalyseerd en gedetermineerd werden. Op een grote kaart staan dan ook alle mineralen van de wereld afgebeeld.

Ook van de Stichting het Baken was de voorzitter aanwezig om de burgemeester welkom te heten en te laten zien hoe Geode en het Baken in elkaars verlengde bezig zijn. Het was een geslaagde middag waarbij de presentatie door de vrijwilligers gewaardeerd werd door de bezoekers. 
De burgemeester werd uiteraard uitgenodigd om de eerstvolgende mineralenbeurs op zaterdag 16 Maart in Develstein te bezoeken.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.