Toezichthouders helpen om Zwijndrecht schoon, heel en veilig te houden

28 januari 2016 door Hennie van der Zouw
Toezichthouders helpen om Zwijndrecht schoon, heel en veilig te houden

ZWIJNDRECHT - Zwijndrecht is een mooie stad die we met elkaar moeten delen. De openbare ruimte is er voor iedereen. Om de openbare ruimte aantrekkelijk te houden, zijn drie kernwaarden belangrijk: schoon, heel en veilig. Bewoners, bezoekers en ondernemers moeten graag gebruik willen maken van de openbare ruimte en zich er veilig voelen. We willen zo min mogelijk overlast ervaren van onder andere rommel op straat, honden, fout geparkeerde voertuigen en van groepen mensen. Omdat voor elkaar te krijgen zijn er regels waaraan de gebruikres zich moet houden. De gemeente heeft toezichthouders in dienst die een oogje in zeil houden of de regels worden nageleefd.

Zichtbaar en dienstverlenend
U heeft ze vast wel eens op straat zien lopen: de stoere toezichthouders in uniform die werken voor de gemeente Zwijndrecht. Ze zijn zichtbaar in de wijk en zijn de oren en ogen op straat. Ze houden een oogje in het zeil en kunnen onveiligheidsgevoelens wegnemen en overlast bestrijden. De toezichthouders zijn dienstverlenend. U kunt de toezichthouders altijd aanspreken, bijvoorbeeld wanneer u vragen heeft of voor verschillende problemen in uw leefomgeving. Ze kunnen ingrijpen wanneer de leefbaarheid wordt aangetast door overtredingen die overlast en ergernis veroorzaken.

De toezichthouders mogen officiële waarschuwingen afgeven, boetes uitschrijven en verdachte personen aanhouden. Ze zijn buitengewoon opsporingsambtenaar (boa).

Handhaven in de openbare ruimte
De toezichthouders hebben veel verschillende werkzaamheden. Ze zijn onder andere bevoegd om handhavend op te treden tegen het onjuist aanbieden van huishoudelijk afval en grofvuil en tegen het veroorzaken van rommel op straat. Daarnaast is het optreden tegen hondenoverlast een belangrijke taak. De toezichthouders treden handhavend op met betrekking tot het nakomen van de aanlijnplicht en de opruimplicht. We willen geen loslopende honden in gebieden waar dit niet mag en we willen dat hondenpoep opgeruimd wordt. De toezichthouders zijn ook bevoegd handhavend op te treden in het geval van fout geparkeerde voertuigen en kleine verkeersovertredingen. In betaald parkeergebieden wordt gecontroleerd of er betaald is.

De toezichthouders kunnen een boete uitschrijven wanneer dit niet het geval is. Verder handhaven de toezichthouders de Drank- en Horecawet. Ze controleren onder andere op de vergunning en op de uitgifte van alcoholische dranken in supermarkten, uitgaansgelegenheden en sportkantines.

Samen sterk
Het is belangrijk dat handhaving aansluit bij de actualiteit. Actuele problemen worden aangepakt. Om deze reden vindt er afstemming plaats tussen de politie en de gemeente. Wat zien we buiten gebeuren en hoe gaan we daarmee om? De toezichthouders en de politie vullen elkaar aan en dragen samen zorg voor de leefbaarheid en de veiligheid op straat. Naast samenwerking met de politie wordt ook samengewerkt met inwoners.

Door de meldingen die u bij de gemeente doet en door het werk van de wijkpreventieteams wordt informatie gedeeld en kunnen toezichthouders ingezet worden op plaatsen waar het nodig is. Met elkaar houden we de openbare ruimte schoon, heel en veilig!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.