Jongerenontmoetingsplek voor wijk Walburg

15 april 2016 door Hennie van der Zouw
Jongerenontmoetingsplek voor wijk Walburg

ZWIJNDRECHT - Het college van B&W van Zwijndrecht is van plan een JOP (jongerenontmoetingsplek) te plaatsen in de wijk Walburg aan de Ringdijk, ter hoogte van de Abraham Kuypersingel. Al een aantal jaren bestaat bij inwoners van deze wijk de behoefte aan een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.

Politie, jongerenwerk en wijkplatform geven aan dat een JOP in de wijk Walburg gewenst is. Vooral in de lente- en zomerperiode komen er regelmatig overlastmeldingen binnen uit de wijk. Jongeren hebben behoefte aan een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Een JOP is de uitgelezen plek om jongeren gecontroleerd te laten verblijven met duidelijke spelregels voor het gedrag en het gebruik van de JOP.

Het college van B&W baseert de keuze voor de plek aan de Ringdijk op ervaringen in andere wijken. Ook stelt B&W daarbij het belang van de hele wijk en van Zwijndrecht voorop.

Alternatieve plekken
Vorig jaar kwam de Ringdijk als meest geschikte plek naar voren. De gemeente voerde diverse overleggen met bewoners in de omgeving. Een aantal buurtbewoners had bezwaar tegen deze plek. Met hen werd gekeken naar alternatieve plekken.

Ervaringen
Wethouder Jolanda de Witte: "Jammer genoeg heeft het overleg niet geleid tot overeenstemming. Als college van B&W hebben we bij de besluitvorming nog eens goed gekeken naar onze ervaringen met JOP's in andere wijken. Overlastmeldingen in de wijk Noord zijn bijvoorbeeld in twee jaar met 50% gedaald. Jongerenwerk en politie geven daar ook aan meer vat te hebben op de groepen jongeren." Belangrijke overweging voor het college is bovendien dat de JOP aan de Ringdijk kan rekenen op de steun van jongeren, wijkplatform en professionals.

Inloop over randvoorwaarden
De gemeente nodigt buurtbewoners uit voor een inloopbijeenkomst om een en ander toe te lichten. Daarvoor ontvangen zij nog een uitnodiging. Randvoorwaarden als veiligheid, toezicht en beheer worden met de buurtbewoners besproken. Ook informeert de gemeente hen wat de formele mogelijkheden zijn om bezwaar in te dienen tegen het besluit van B&W.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.