Annelies Wolters start Huiskamerproject in de avonduren

09 juni 2016 door Hennie van der Zouw
Annelies Wolters start Huiskamerproject in de avonduren

ZWIJNDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - ’s Avonds na een lange werkdag ergens welkom te zijn, of juist zelf mensen thuis ontvangen. Lijkt je dat leuk? Annelies Wolters uit Zwijndrecht probeert een project op te zetten om mensen met elkaar in contact te brengen en sociale contacten te verbeteren: Huiskamerproject ‘Tot vanavond’. We interviewen haar over dit plan.

Wie is Annelies Wolters?
Een vrouw van 42 jaar, getrouwd, moeder van een zoon en een stiefdochter. Voorheen leerkracht in het basisonderwijs, nu werkzaam bij het Evangelisch College.

Wat houdt het huiskamerproject in?
Het wil mensen uit Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht  en (directe) omgeving, die er behoefte aan hebben om ’s avonds andere mensen te ontmoeten of eens wat anders willen doen dan thuis tv kijken of achter de computer zitten, met elkaar in contact brengen. In eerste instantie was het project bedoeld om op deze manier mensen uit kerkelijke gemeentes in contact te brengen met andere mensen uit kerkelijke gemeentes, maar het is zeker ook bedoeld voor mensen die niet gelovig zijn.

Waarom is dat nodig?
Tegenwoordig lijkt iedereen het druk te hebben. Toch zijn er ook mensen die na hun werk niets specifieks te doen hebben, maar graag anderen zouden ontmoeten. Voor hen ligt de drempel vaak hoog om op anderen af te stappen. Die anderen zullen, denken ze, geen tijd voor ze hebben, of ze aan zien komen. Het huiskamerproject laat zien welke mensen of gezinnen het gezellig zouden vinden als ze langs zouden komen. Die mensen zitten, bij wijze van spreken, op ze te wachten. Misschien wonen ze zelfs bij hen om de hoek. Ook kan zo’n persoon zelf aangeven bezoek te willen ontvangen en zijn eigen huiskamer openstellen.

Er zijn toch heel veel van dat soort initiatieven?
Voor overdag zijn die er inderdaad, maar niet voor ’s avonds. Daar kwam ik achter toen een vriend van ons in de problemen kwam. Hij bleek, bij gebrek aan ander gezelschap, iedere avond in de kroeg te zitten. We zijn op zoek gegaan naar een andere tijdbesteding voor hem voor na zijn werk. Helaas bleek er niets te zijn. Het resultaat was dat hij uiteindelijk zijn baan en zijn huis kwijtraakte.

Toen ik zelf gescheiden ben, heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om positieve dingen te doen, bezig te blijven en om lichtpuntjes te creëren. Wat het voor mij makkelijk maakte, is dat ik al een sociaal netwerk in de kerk had. Daar kon ik actief aan de gang. Dat kost energie, maar je krijgt er meer voor terug.
Ook anderen gun ik de mogelijkheid om nieuwe sociale contacten op te bouwen. Die mogelijkheid bieden vanuit een huiselijke laagdrempelige situatie lijkt me ideaal.

Voor een opleiding tot pastoraal hulpverlener moest ik een beleidsplan schrijven, en daarin heb ik toen het idee van het huiskamerproject uitgewerkt.

Is er een leeftijdsgrens?
Niet echt. Het is voor volwassenen bedoeld, maar die mogen eventueel ook hun kinderen meebrengen.

Wat zoek je?
In eerste instantie zoek ik vrijwilligers die me willen helpen het project op te starten. Dan zoek ik mensen die hun huiskamer open willen stellen op bijvoorbeeld één avond in de week of maand van ongeveer 20.00 – 22.00 uur en natuurlijk nog mensen die op bezoek willen komen in de huiskamers.
Misschien zijn er wel kerken of andere maatschappelijke organisaties die geïnteresseerd zijn, dan zou ik graag met ze in contact komen.

Worden er activiteiten voor de gasten georganiseerd?
Het idee is dat de gasten gewoon meedoen met de dagelijkse gang van zaken in de gasthuiskamers. Dus iedereen is vrij om zelf iets te organiseren, ook gasten kunnen ideeën aandragen. Het zou bijvoorbeeld mogelijk zijn om samen te koken en te eten of samen af te spreken om bij iemand thuis een bepaalde film te gaan kijken. Alles kan, het moet zo laagdrempelig mogelijk zijn.

Zijn er kosten aan verbonden?
Nee, gewoonlijk betalen je gasten ook niet als ze bij je op bezoek komen. Wel zouden ze een kleine bijdrage kunnen leveren door bijvoorbeeld een pak koekjes mee te brengen. Maar niets verplicht.

Het is er dus op gericht om contact tot stand te brengen tussen mensen. Is het niet gewoon de zoveelste datingsite?
Nee, het doel is om mensen in contact te brengen met anderen en hun sociaal netwerk te vergroten. Als daar een relatie uit voort zou komen, zou dat een mooie bijkomstigheid zijn, maar daar richt het project zich niet op.

Je haalt eigenlijk vreemden in huis. Hoe weet je of je gasten te vertrouwen zijn?
Dat weet je niet zeker. Als mensen via een kerk binnen zouden komen, dan is de kans groot dat je je gasten kent. In overige gevallen is dat minder duidelijk. Om hiermee om te kunnen gaan, raad ik de gastheren/-vrouwen aan om altijd samen met iemand anders de gasten te ontvangen. Dat kan de partner zijn, maar ook een andere deelnemer die zijn huiskamer ter beschikking stelt.

Als mensen interesse hebben, waar moeten ze dan naartoe?
Ze kunnen e-mailen: huiskamerprojecttotvanavond@gmail.com of een persoonlijk bericht sturen op Facebook: Huiskamerproject 'Tot vanavond'.

Hans Huisman

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.