Woonkracht10 vergeet eigen onkruid

21 juni 2016

ZWIJNDRECHT - Wat begon als een brief op 14 juni aan bewoners leidde vandaag, 21 juni, tot veel ophef op Facebook door de lokale pagina van het AD de Dordtenaar waarin een groot artikel stond onder de kop: Woningstichting wekt verbazing met verzoek tuinen bezig te houden.

De brief van Woonkracht10 aan de bewoners van de Koninginneweg begint heel rustig.” Een goed onderhouden tuin is niet alleen een visitekaartje voor u als bewoner, maar bepaalt ook de uitstraling van de straat waar u aan woont. Omdat een aantal van u de tuin niet onderhoudt, wordt Woonkracht10 hier met enige regelmaat over aangesproken”.

De brief gaat verder in op de plicht om te onderhouden en roept op om de tuin op orde te brengen. Dan volgt iets waar over gevallen wordt. “de Koninginneweg is een doorgaande weg en daarom een zichtlocatie. Het niet onderhouden van de tuin, valt erg op. Onder het kopje stappen  eindigt men met de zin: ”Wanneer u ondanks deze brief geen actie onderneemt, zullen wij helaas juridische stappen moeten ondernemen. Daarvoor schereef men al;”heeft u geen zin in het onderhouden van de tuin, dan is het wellicht een idee opzoek te gaan naar andere huisvesting”.Zondag postte Chris Moorman de brief op Facebook met foto’s van de Koninginneweg met locaties van Woonkracht10 zelf. Rond de sloopflats aan de Koninginneweg staat het gras en onkruid kniehoog en op de locatie Koningshof staat al tien jaar het gras, bomen en andere soorten onkruid, om het zo maar aan te merken, manshoog. Bij het artikel met een interview met Chris Moorman staan duidelijke foto’s.

Woonkracht10 had zelf al voordat de voormalige sloopwoningen bij hem aan de overzijde de tuin rücksichtsloos leeg gemaakt. Die actie leverde hun een reprimande op van de gemeente waarna men zich verplichtte bomen te herplanten. Dat wel nadat er een volledige biotoop vernietigd was waar egels, spechten, mezen en een veel andere vogels leefden.De opgeknapte tuinen werden gevuld met grond waaruit het onkruid omhoog schoot en de nieuwe huurder mocht en mag dit rooien. Ook bij de nieuwe huizen werd er kort na de oplevering de tuinen weer opgegraven door een fout in de riolering. Pas opgeknapte tuinen moesten worden opgegraven. Niet alle tuinen zien er even mooi uit en sommige mogen beslist wel wat aandacht aldus Chris Moorman.

Nadat de bewoners te horen kregen dat zij geen sloopwoning meer bewoonden was er duidelijk sprake van positieve actie van de zittende huurders wat ook aan de tuinen  goed was en is te zien. De reacties zondag en vandaag waren niet mals. Ook Woonkracht10 reageerde middels haar woordvoerder Roos Schreuder ;”we waren dat onkruid van ons helemaal vergeten”.

Zelfs rond de term onkruid ontstond er een nieuwe discussie, ondere andere via Wim van Pelt, columnist van de Kombinatie. Hij betrok de stelling dat onkruid niet bestaat, maar door mensen ongewenst kruid is. Niet alleen die stelling maar ook dat er wel mensen zijn die dit wensen, hij in ieder geval wel. Hij eindigt zijn bericht met een mededeling voor Woonkracht10 rondom het terrein Koningshof; ”blijf met je tengels van dit stuk natuur af. Laat het bloeien! Ik spreek namens heel veel bijenvolken en kom er snel op terug.”

Wie op de Koninginneweg ter hoogte van de verkeerslichten naar de natuurspeeltuin “buitenpret” kijkt ziet daar gelukkig de weelderige natuur met een diversiteit van bloemen. Daar kunnen veel bijenvolkeren zich laven. Woonkracht10 had beter een andere toon kunnen zetten aldus Chris Moorman op facebook. Beloon de mooiste tuin met een bloemetje en stop een kaartje in de bus waar dat nodig is in plaats van de brief waarin de toonzetting niet overeenkomt met eigen handelen.

27 juni is de einddatum die genoemd wordt in de brief. Eens kijken hoe dit gaat uitpakken op de zichtlocatie Konninginneweg tussen Koningshof en Buitenpret.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.