Keesie Pruysen van Schoolstraat tot 'Super Peli'

12 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Keesie Pruysen van Schoolstraat tot 'Super Peli'

ZWIJNDRECHT - Ergens in de verte hoor je een eerste vogel fluiten, maar verder is het nog doodstil in de Schoolstraat in Zwijndrecht. Bijna iedereen slaapt nog behalve Keesie, die heeft de hele nacht geen oog dicht gedaan. Het is 25 juni 1966 Keesie Pruysen is 10 jaar geworden en vandaag is de grote dag. Hij mag voor het eerst gaan voetballen bij pelikaan.

Zijn blauw zwarte tenuetje heeft hij de dag ervoor al uit mogen zoeken bij sporthuis Vermaat. Het ligt netjes opgevouwen klaar naast zijn bed.

Als je in de wijk Walburg woont, dan ga je in ieder geval voetballen op het Noordpark. Sommigen moeten dan bedenken of ze bij Pelikaan gaan voetballen of bij die andere vereniging op het Noordpark. Maar voor Keesie is het niet moeilijk; hij wil net als zijn grote broers Goof en Leen, gaan voetballen bij Pelikaan. Goof en Leen hebben allebei een fiets dus die weten echt wel wat de juiste keuze is. Goof heeft er zelfs ééntje met een bel d’r op dus…

De voetbalcarrière
Vanaf die dag op 25 juni 1966 is Kees Pruysen niet meer weg te denken bij Pelikaan. Zijn voetbal carrière is kort te omschrijven als: “heel veel lol maken”. De eerste jaren in de jeugd beleefde hij zijn hoogtepunten in de eerste en de tweede helft, maar vanaf een jaar of 16/17 blonk hij toch vooral uit in de derde helft.

Toen brak de tijd aan dat Kees naar de senioren ging en daar brak echt zijn glorietijd aan. Met zijn elftal speelde Kees in goedgevulde stadions en werden zij gevolgd door een schare hooligans die de bezoekende dorpen en steden onveilig maakte. Tenminste als je de wedstrijdverslagen mag geloven die Kees in die jaren zelf schreef over dit elftal: Pelikaan 7.

Kees zit vol hilarische verhalen uit die tijd:
- In de juniorentijd was het gebruikelijk dat de spelers op de brommer gingen en de trainer met de auto. De trainer wilde als eerste in Dordt zijn. Maar Kees (op z’n Sparta) en z’n maten hebben de hele weg van Zwijndrecht tot in Dordt midden op de weg gereden – en die trainer er maar achteraan rijden en toeteren….
- Een ander mooi verhaal speelde zich af in de seniorentijd. Pelikaan en Oranje Wit konden allebei kampioen worden en de beslissende wedstrijd moesten ze tegen elkaar uit bij Oranje Wit. Kees en zijn teamgenoten wisten dat ze weinig kans maakten want Oranje Wit was gewoon beter. Maar na 20 minuten voetballen stond Pelikaan al met 0 - 3 voor. Die gasten konden er geen hout van. Toen bleek dat ze tegen het verkeerde (veel lagere) team van Oranje Wit stonden te voetballen.

Als Kees eenmaal begint te vertellen dan gaat hij helemaal los en is niet meer te stoppen. Wij hebben hem toen even een dwangbuisje aangetrokken en een kalmerend middel gegeven. Toen het weer een beetje ging, hebben we met Kees zijn vrijwilligers werk bij Pelikaan doorgenomen.

De vrijwilliger
Kees was al vanaf hele jonge leeftijd actief als vrijwilliger bij de Peli’s. Noem een activiteit en Kees heeft hem ooit wel eens gedaan bij pelikaan. Een (zeer onvolledige) opsomming:
- Pupillenleider
- Oude kranten ophalen (met mensen zoals Wim Monster en Gerard v. Bree na afloop een biertje drinken in de passage kroeg)
- Scheidsrechter (korte tijd KNVB scheidsrechter en hele lange tijd clubscheidsrechter)
- Jeugdtrainer
- Lid van jeugdbestuur
- Jeugdvoorzitter
- Wedstrijd secretaris
- Bestuurslid technische zaken
- Bestuurslid algemene zaken
- Lijntrekker ( in de gunstige zin van het woord)
- Etc. etc.

Verder is Kees ook medeoprichter van supportersvereniging “Het Pelioen”.

Mooiste herinneringen met de vereniging:
- 4-daagse van Nijmegen.
- De barbecue voor 500 man tijdens het 75 jarig bestaan van de vereniging. Kees geeft eerlijk aan dat hij dit plan van Henk Bolder totaal niet zag zitten. Maar uiteindelijk heeft hij zich over laten halen om dit mede te organiseren. Het werd een geweldig succes.
- Last but not least: op 13 juni 1981 organiseerde het Trefpunt en Pelikaan een popconcert op het Noordpark. Met optredens van onder andere Dolly Dots en Spargo!! Op die dag ontstond een mooie romance tussen Kees en zijn Hennie. Die romance duurt nu al ruim 35 jaar en zoals we allemaal weten: de vonken vliegen er nog steeds van af. En mooi meegenomen voor ons allemaal: het bleek dat ze samen ook nog eens heel goed kleine super peli-tjes konden maken.

De super peli
Om weer terug te gaan naar het begin van dit verhaal: de opmerkzame lezertjes onder u hebben wel gezien, dat het afgelopen 25 juni precies 50 jaar geleden was, dat kleine Keesie lid werd van Pelikaan.

Een man met zoveel verdienste voor de vereniging, die dan ook nog eens 50 jaar lid is, die mag toch wel even in het zonnetje gezet worden hadden wij gedacht.

Afgelopen week heeft Kees dan ook een award in ontvangst genomen voor zijn 50 jarig lidmaatschap.

Bij die gelegenheid is hij tevens officieel benoemd tot ridder in de orde van de super peli.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.