Gft-winst voor deelnemers 100-100-100 in gemeente. Gft neemt toe, restafval neemt af

06 juni 2016
Gft-winst voor deelnemers 100-100-100 in gemeente. Gft neemt toe, restafval neemt af

ZWIJNDRECHT - 100-100-100.nu, hét project over afval scheiden en afval voorkomen, is op de helft! Na zeven weken afval wegen, tekenen de eerste resultaten zich af. We zien dat deelnemers minder restafval overhouden dan waar ze mee van start gingen. Dit komt onder andere omdat ze hun gft, en dan met name etensresten, goed scheiden. Dat is winst voor ons milieu, want hoe meer etensresten er in het gft zitten, hoe geschikter het is om te vergisten en om te zetten in groen gas.

De totale hoeveelheid gft van de gemiddelde Nederlander is 160 kilo per jaar. Daarvan wordt 80 kilo goed gescheiden, maar helaas belandt nog 80 kilo in het restafval. Voor 100-100-100 is de deelnemers uit de gemeente Zwijndrecht gevraagd om hun etensresten en ander organisch afval uit huis te wegen. Ook oude bloemen horen hier bijvoorbeeld bij. Het tuinafval hoeft niet gewogen te worden.

Afvalresultaat in gemeente Zwijndrecht
De deelnemers in de gemeente Zwijndrecht wisten hun restafval in de eerste helft van 100-100-100 te beperken tot 1,5 kilo per huishouden! Vergeleken met een gemiddeld Nederlands huishouden is dat echt heel weinig: dat heeft nog zo’n 10,7 kilo restafval per week. Een enthousiaste wethouder Henk Mirck over de actie:  "Dat is een fantastisch resultaat waar ik trots op ben. Het laat zien dat met een kleine inspanning geweldige resultaten zijn te halen".  De wethouder gaat binnenkort bij een aantal deelnemers van 100-100-100 langs om te horen hoe hun ervaringen zijn met het scheiden van afval. De exacte resultaten van de afvalstromen die we wegen, worden na de 100 dagen geanalyseerd en bekendgemaakt.

Afvalpreventie
Nu de eerste helft erop zit, verschuift de focus van afval scheiden naar afval voorkomen. Want afval scheiden is goed, maar afval voorkomen nog beter! We zijn benieuwd: Lukt het de deelnemers in de gemeente Zwijndrecht zo om nog minder afval over te houden?

Voor wie ook benieuwd is hoe je makkelijk afval kunt scheiden en voorkomen, is er op online platform www.100-100-100.nu elke dag iets nieuws te zien of te doen. Volg de deelnemers op het forum, bekijk de video’s en doe je voordeel met tips over afvalscheiding en afvalpreventie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.