Vivera wijkteams en netwerk werken aan extra inzet

14 juli 2016 door Hennie van der Zouw
Vivera wijkteams en netwerk werken aan extra inzet

ZWIJNDRECHT - Op donderdagavond 7 juli 2016 kwamen ruim 50 professionals en vrijwilligers van de Vivera wijkteams, vrijwilligersorganisaties, seniorenraad en Wmo adviesraad in Swinhove bijeen om te praten over de ouderen in Zwijndrecht. In aanwezigheid van wethouder Jolanda de Witte (Zorg en Welzijn) werd gezamenlijk geconcludeerd dat er extra inzet nodig is nu ouderen langer thuis wonen en er steeds meer ouderen bij komen.

Tijdens de bijeenkomst werd een voorstel gedaan om in straten, waar veel ouderen bij elkaar wonen, meer contacten mogelijk te maken door vrijwilligers en sociale makelaars in te zetten.

Deelnemers vinden het noodzakelijk dat er nieuwe activiteiten voor ouderen komen. Men vindt ook dat diegene die bij ouderen thuiskomt, de verantwoordelijkheid heeft om ongerustheid of zorgen te melden bij het wijkteam.

Thema’s
De deelnemers hebben zich gebogen over eenzaamheid, financiële problematiek en toenemende afhankelijkheid van mantelzorgers en zorgverleners. Er zijn veel ouderen die niet digitaal aangesloten zijn, waardoor mailen met kinderen en familie niet lukt en communicatie met de belastingdienst soms lastiger is. Ook zien we ouderen die zich goed weten te redden en die met behulp van maaltijddiensten en hulp van vrijwilligers en hun mantelzorger(s) langer
thuis wonen.

Speerpunten vastgesteld
Er zijn in de bijeenkomst verschillende speerpunten vastgesteld. Een aantal willen we alvast noemen. Het tegengaan van isolement en eenzaamheid is er een. Het werven van nieuwe vrijwilligers die een hand kunnen helpen en aandacht voor de speciale financiële situatie van ouderen zijn twee andere. Ook het tegengaan van ouderenmishandeling blijft als speerpunt hoog op de agenda. Wethouder Jolanda heeft als ambassadeur van het programma ouderenmishandeling in de regio eerder aandacht besteed aan financiële uitbuiting en verkooppraatjes aan de deur waar ouderen de dupe van worden.

In de komende zomermaanden wordt aan de uitwerking van deze speerpunten gewerkt. Via publicaties in de Brug en op de website www.viverazwijndrecht.nl wordt u verder op de hoogte gehouden van dit onderwerp.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.