FactoryLab ontvangt 25.000 Euro subsidie van MKB-Katalysatorfonds

23 november 2016 door Hennie van der Zouw
FactoryLab ontvangt 25.000 Euro subsidie van MKB-Katalysatorfonds

ZWIJNDRECHT - MKB-Katalysatorfonds steunt haalbaarheidsonderzoek vernieuwend Smart Fender Systeem

Het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden kent een subsidie toe van € 25.000,- aan het bedrijf FactoryLab uit Zwijndrecht. FactoryLab gebruikt de subsidie voor een onderzoek naar de haalbaarheid van een 'Smart Fender Systeem' dat havengebieden kan helpen bij het effectief en veilig gebruik van aanmeerlocaties. Het bedrijf zelf investeert € 39.500,- in het project. De adviescommissie van het MKB-katalysatorfonds noemt het project 'vernieuwend en duurzaam'. Als de ontwikkeling van het systeem haalbaar blijkt, levert dat volgens de Adviescommissie economisch voordeel op voor de regio.

Eenvoudig controleren op afstand
Havens maken bij hun aanlegplaatsen gebruik van rubber 'fenders' om te voorkomen dat afmerende schepen schade veroorzaken aan de kade. FactoryLab wil deze fenders voorzien van sensoren die onder meer schade, de staat van onderhoud en de bezetting (ligt er een schip?) kunnen meten. De informatie die zo wordt verkregen, is direct zichtbaar voor de beheerder. Die kan daardoor bijvoorbeeld snel ingrijpen bij schade en beter bepalen wanneer onderhoud nodig is. Dat zorgt voor een veilige werkomgeving en bespaart ook kosten omdat er minder 'downtime' is. Uiteindelijk zal dat leiden tot goedkopere en efficiëntere ligplaatsen.

Nog veel vragen
Net zoals met veel innovatieve projecten zijn er nog veel vragen die beantwoord moeten worden. Daarbij gaat het om technische vragen, zoals 'met welk type sensoren verkrijgen we de juiste informatie?' en 'kan het systeem werken op zonne-energie?'. Daarnaast zijn er ook juridische vragen (aan welke wettelijke eisen en moet het product voldoen?) en economische vragen (hoeveel besparing levert het systeem in de praktijk op?). Gertjan Strietman van FactoryLab: "Wij geloven dat de ontwikkeling van de Smart Fender zal bijdragen aan het gehele SmartPortSystems programma dat wij leveren. De reeds bestaande vraag uit de markt en de bereidheid van de Haven van Rotterdam om als testlocatie op te treden, bevestigen dat dit een succes kan worden. Daarom investeren we zelf flink in dit project. De subsidie van het MKB-katalysatorfonds geeft ons daarbij extra wind in de rug."

Winst voor de regio
FactoryLab Factory Lab is gevestigd in Zwijndrecht, werkt nauw samen met zusterbedrijf Straatman Machinefabriek in Zwijndrecht en een reeks aan toeleveranciers in de regio. Met een Smart Fender Systeem kan FactoryLab straks beter concurreren op de internationale fendermarkt, wat zich ook zal vertalen in meer werkgelegenheid in de regio. Wethouder Robert Kreukniet: "We zeggen het misschien niet vaak genoeg hardop, maar we zijn als gemeente, als regio enorm trots op dit soort innovatieve bedrijven die voorop durven te lopen in een sterk concurrerende wereldwijde markt."

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.