Inbrekers mijden buurten met een WhatsApp-groep

07 oktober 2015
Inbrekers mijden buurten met een WhatsApp-groep

ZWIJNDRECHT -  Na succes in andere plaatsen in Nederland is er ook in de wijk Walburg en Nederhoven in Zwijndrecht een Buurt WhatsApp Walburg groep aangemaakt De bedoeling van deze WhatsApp-groep is om elkaar te waarschuwen bij verdachte en / of onveilige situaties. Zie voor meer info De speciaal aangemaakte pagina Overzicht WhatsApp-groepen Zwijndrecht en Omstreken

Buurtgenoten die zich organiseren in een Whatsappgroep blijken het risico op inbraken daarmee enorm te verkleinen. Bewoners die lid zijn van zo'n 'mobiele buurtwacht' zijn alerter. Inbrekers gaan bovendien buurten uit de weg waarvan ze weten dat de bewoners informatie over verdachte situaties delen via Whatsapp, constateert onderzoeker Martijn Akkermans van Tilburg University.

Akkermans volgde 35 buurten in Tilburg waar onder regie van de gemeente speciale Whatsappgroepen zijn opgezet. Via hun telefoon kunnen mensen elkaar waarschuwen en dat heeft effect. Binnen enkele maanden daalde het aantal inbraken gemiddeld met de helft. De website BuurtWhatsapp.nl vermeldt het bestaan van in ieder geval vier van deze groepen in Amsterdam.

De onderzoeker denkt dat de instructies die deelnemers krijgen ervoor zorgen dat ze sneller 112 bellen als ze iets verdachts zien. 'Het is niet 'vreemd' meer om te bellen, maar wordt nu eerder juist gezien als een sociale plicht.' Het ministerie van Veiligheid en Justitie nam de onderzoeksresultaten mee in een nieuwsbrief over criminaliteit vorige week.

Het zou overigens wel kunnen dat inbrekers hun activiteiten verplaatsten naar buurten zonder Whatsappgroep. Op die mogelijkheid geeft het onderzoek geen antwoord.

Bron Zwijndrecht en Omstreken

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.