zondag 17 januari 2021

Alles over Zwijndrecht

90 bezwaren tegen nieuwbouw aan het Marsdiep

18 juni 2020

ZWIJNDRECHT - Er is paniek ontstaan in de wijk Maasboulevard 2. De paniek die ontstaan is komt door de toestemming die door de gemeente verleend is voor de verbouwing van een woning aan het Marsdiep.

Bij een verbouwing denk je meestal aan iets wat intern gebeurt, maar hier is het heel fundamenteel. De volledige woning is gesloopt en ligt in het hart van de wijk. De impact van de verleende vergunning heeft geleid tot een bezwaar van negentig bewoners vanwege de gevolgen van de ontheffing die de gemeente hier toepast op het bestemmingsplan.

De opbouw van de wijk is dusdanig van opzet dat er uitzicht is voor bewoners op de rivier. Bewoners aan de Lauwers die achter het Marsdiep liggen hebben zicht vanuit de 1e verdieping op de rivier en uiteraard Dordrecht.

In het oorspronkelijke plan staan de zichtlijnen vastgelegd. De hoogte van de woningen aan het Marsdiep zijn in de afgelopen veertig jaar altijd stringent gehandhaafd. Bij een bewoner die na verbouwing zijn woning tien centimeter te hoog had gebouwd werd handhavend opgetreden.

In het huidige nieuwbouwplan wordt ruimschoots afgeweken van de hoogte. Het is naast tal van andere bezwaren dan ook iets waarvoor men middels een bezwarenprocedure bij de gemeente aan de bel trekt.

Behalve de hoogte is er een bezwaar tegen het ontwerp wat volledig afwijkt van de bestaande bouw. De bewoners vragen zich af wat het belang is om een volledig afwijkende bouwstijl toe te staan bij een woning die in het centrum van de wijk ligt. Daarnaast vragen zij zich ook af hoe er sprake kan zijn van verbouw terwijl er voor de nieuwbouw een nieuwe fundering geslagen moet worden. Op deze manier is er sprake van nieuwbouw op alle onderdelen. Zij spreken van een pompstation aan de Maas wat zo hoog is dat onder de gevel een vrachtwagen kan passeren.

In januari hebben de bewoners, die de nieuwe bewoner van harte welkom heten, aan de gemeente opheldering gevraagd. Zij vragen zich ook af waarom zij als omwonenden niet geïnformeerd zijn. Vanaf januari dit jaar trekken zij al bij de gemeente aan de bel voor informatie. Als fait a compli zijn de bewoners geconfronteerd met de sloop.

De impact op de wijk, waar tot op heden altijd een conserverend bestemmingsplan van toepassing was, is heel hoog. Ook de bouwstroom door het smalle straatje is een zorg want grote vrachtwagens rijden alles kapot.

Op 23 juni gaan zij inspreken bij de gemeenteraad, naast de bezwaren procedure wordt er ook aan andere juridische procedures gewerkt. De wijk maasboulevard 2 is een wijk met een grote sociale samenhang waar bewoners op zeer goede voet met elkaar staan. De ophef die de nieuwbouw opwekt raakt de wijk in het hart zorgt voor veel sociale onrust.

Lees meer over:

maasboulevard marsdiep
Deel dit bericht met je vrienden!