zaterdag 15 mei 2021

Alles over Zwijndrecht

Realtime 'Covid-Dashboard' in het Albert Schweitzer ziekenhuis

28 april 2020 (door Hans Huisman)

ZWIJNDRECHT - Korte tijd na de corona-uitbraak heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis een digitaal ‘Covid-Dashboard’ ontwikkeld. Het dashboard helpt het corona-commandoteam omdat het realtime inzicht geeft in belangrijke graadmeters voor het ziekenhuis, zoals de beddencapaciteit, bedbezetting, het aantal geteste en besmette patiënten en verzuim onder het personeel door het coronavirus. Ook de voorraad van beschermingsmiddelen en de drukte op de Spoedeisende Hulp is te zien.

Handig hulpmiddel
Het commandoteam gebruikt het realtime dashboard tijdens het dagelijkse crisisoverleg. Zo heeft men inzicht in de actuele organisatie en kunnen adequate vervolgacties gedefinieerd worden. Op het intranet is een light variant beschikbaar. Deze bevat geen gevoelige medische- of persoonsgegevens. Alle medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis krijgen zo inzicht in de actuele situatie. Sinds eind maart wordt het digitale dashboard dagelijks geraadpleegd door meer dan 350 medewerkers van het ziekenhuis.

Grote toegevoegde waarde
Het Covid-Dashboard is opgezet door het Bedrijfsinformatiecentrum van het Albert Schweitzer ziekenhuis in samenwerking met KNO-arts en Chief Medical Information Officer Mark Friebel. Betrouwbare data, visualisatie en interpretatie zijn van grote toegevoegde waarde. Doordat er in real time bekeken kan worden wat de situatie is kunnen er sneller beslissingen genomen worden. Onnodige en tijdrovende contactmomenten zijn overbodig, wat de efficiëntie ten goede komt.

Thobias Eggers, specialist in smart home apparaten van www.adviesjagers.nl, onderschrijft het belang van slimme technologie in ziekenhuizen en bedrijven. “We zien de laatste tijd een sterke stijging onder consumenten in het gebruik van smart home producten. Deze trend gaan we ook terugzien in de zorg. Door de voortschrijdende technologische ontwikkeling doen er zich mooie kansen voor. Het Covid-Dashboard is hier een goed voorbeeld van, omdat het ervoor zorgt dat er in deze crisissituatie snel en efficiënt gehandeld kan worden. Data wordt inzichtelijk gemaakt, waardoor iedere medewerker in een oogopslag ziet wat de huidige situatie is. ”

Kennis deling
De manager van het Bedrijfsinformatiecentrum, Patrick Hordijk, laat weten dat de kennis gedeeld wordt met andere ziekenhuizen. Met de juiste technische expertise is het mogelijk om het dashboard één op één te gebruiken in andere ziekenhuizen. Het dashboard is ontwikkeld met behulp van Microsoft PowerBI. Via de BI wordt de data geladen in de data analytics-omgeving op een MS sql server. Iedere vijf minuten wordt de data vanuit de bronsystemen ingeladen in het dashboard.

Het dashboard was zeer snel te gebruiken, binnen een dag na het begin van de opschaling. Inmiddels worden de functionaliteiten met behulp van korte sprints aan het dashboard toegevoegd. Dit is een ‘agile’ vorm van werken, dat letterlijk lenig of behendig betekent. In de IT wordt de term gebruikt voor softwareontwikkeling in korte tijd. De ontwikkeling wordt als het ware opgedeeld in kleine projecten, waardoor er regelmatig verbeteringen aan het platform toegevoegd kunnen worden zonder dat het hele platform op de schop moet.

Lichtpuntje in de crisis
De coronacrisis vormt een wezenlijk gevaar met grote gevolgen. In de aanpak zijn wel lichtpuntjes te zien, niet alleen de zorg zet zich met man en macht in, maar ook staan mensen voor elkaar klaar en tonen ze veel solidariteit. Zo is er ‘HipHelpt’ in gemeente Zwijndrecht, vrijwilligers die kwetsbare buren graag een handje helpen. De maatregelen houden nog wel even aan, maar met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich er zo goed mogelijk doorheen slaat.

Lees meer over:

corona
Deel dit bericht met je vrienden!