woensdag 14 april 2021

Alles over Zwijndrecht

Qbuzz verbindt zich aan het Klimaatakkoord, maar rijden ze in de toekomst ook vlotter?

13 december 2019 (door Hans Huisman)

ZWIJNDRECHT - Qbuzz zal zich nog meer inspannen voor het verduurzamen van de mobiliteit in het kader van het Klimaatakkoord. Openbaar vervoer speelt immers een cruciale rol in het schoner maken van onze leefomgeving en het terugdringen van de CO2-uitstoot. Tegenwoordig rijden de bussen in Dordrecht al volledig elektrisch, maar Qbuzz - als onderdeel van de branchevereniging OV-NL - verbindt zich dus tot meer; namelijk tot het volledig uitstootvrij maken van alle bussen tegen 2030. Dit als onderdeel van het Klimaatakkoord. Het bedrijf lijkt echter ook met andere problemen te maken te hebben waarvoor het zich zou moeten inspannen. De provincie Zuid-Holland heeft Qbuzz op het matje geroepen wegens de aanhoudende problemen op het vervoersnet in de Drechtsteden.

Service is ondermaats

Volgens één van de initiatiefnemers van de hoorzitting, SP-Statenlid Lies van Aelst, gaat het goed mis bij Qbuzz. Reizigers klagen al een hele tijd over overvolle bussen en treinen, vertragingen en slecht onderhoud. Alle partijen in de Provinciale Staten en ook de vakbond VVMC eisen nu dus een uitleg van de vervoerder. In januari komt er een hoorzitting waar de vervoersmaatschappij zich zal moeten verantwoorden.

Opnieuw vertrouwen vinden

De VVMC-bestuurder Wim Eilert heeft ondertussen het vertrouwen in de directie van Qbuzz opgezegd. Hij schreef een open brief over de klachten van het personeel. Qbuzz reageerde enkel kort dat dergelijke zaken beter intern en niet openbaar besproken worden. Een eerder overleg, ook al georganiseerd door de Provinciale Staten en de vakbonden, leverde helaas niets op. Van Aelst benadrukt dan weer van haar kant dat het niet gaat om het beëindigen van het contract van Qbuzz, wat de ultieme straf zou zijn in dit geval. Van Aelst wil focussen op een oplossing, zowel voor het openbaar vervoer als voor de werknemers van Qbuzz.

Mogelijke oplossing

De vertragingen zouden dus aan een grondige analyse onderworpen moeten worden. Hierbij kunnen tools zoals een wagenpark trackingapp helpen. Zo kunnen de routes van de huidige lijnen nauwkeurig gevolgd worden en kan een audit aantonen welke verbindingen vlotter kunnen. Verizon Connect biedt dergelijke oplossingen aan. Zodra de verbindingen vlotter verlopen, kan dit een positieve uitwerking hebben op zowel de klant- alsook de personeelstevredenheid. In Zwijndrecht kennen we Qbuzz natuurlijk vooral van de buurtbus 717, die ons met Heerjansdam en het Barendrecht treinstation verbindt.

Lees meer over:

qbuzz
Deel dit bericht met je vrienden!