woensdag 20 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Feestelijke eerste paal appartementencomplex Brusselsestraat

19 oktober 2019 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Wethouder Jos Huizinga (Ruimtelijke Ontwikkeling) heeft woensdag 16 oktober de feestelijke eerste paal geslagen voor het appartementencomplex HAUT met 19 levensloopbestendige woningen aan de Brusselsestraat. De woningen worden gebouwd door AKM Projectontwikkeling op de voormalige locatie van de Oeverborgh, een gezinsvervangend tehuis van de stichting Philadelphia. Aanvankelijk wilde deze stichting het verouderde pand slopen en nieuw bouwen. Philadelphia zag echter af van herontwikkeling van de locatie. Na jaren leegstand kocht AKM het perceel en het pand om de locatie te herontwikkelen voor woningbouw.

Het eerste ontwerp bestond uit 4 bouwlagen met 20 appartementen. Om te kunnen voldoen aan de parkeeropgave kwam er 1 appartement op de begane grond te vervallen waarmee parkeren op eigen terrein nu kan worden gerealiseerd. In dit kleinschalige woongebouw komen 19 levensloopbestendige 3- en 4-kamer koopappartementen met balkon of tuin, verdeeld over 4 bouwlagen. De gasloze appartementen krijgen elk een parkeerplaats op eigen terrein. Verder is er, naast de privébergingen, ruimte voor het opstellen van fietsen en scootmobielen.

Haut
Het groene karakter van de omgeving blijft behouden om zo een prettige woonomgeving voor zowel de huidige bewoners als de nieuwe te waarborgen. En ook de naam van het project verwijst naar deze omgeving: de architectuur die doet denken aan bomen en de houten gevelbekleding. De schrijfwijze (Haut) is Vlaams vanwege de ligging in het Belgische gedeelte van de Europese buurt in Walburg. De tweetaligheid van België gaf aanleiding het woord 'hout' als 'haut' te schrijven waarmee de Franse betekenis van het woord (eersteklas) verwijst naar de uitstraling en het beoogde hoge afwerkingsniveau.

Levensloopbestendig
In zijn toespraak memoreerde wethouder Huizinga dat de woningen, doordat ze levensloopbestendig zijn ontworpen, bij uitstek geschikt zijn voor ouderen. "We weten dat daar vraag naar is bij deze doelgroep, die nu vaak in een eengezinswoning met trappen woont. En veel ouderen willen ook graag in deze wijk wonen. Walburg is een geliefde wijk vanwege de nabijheid van voorzieningen als winkelcentrum en zorg. Door voor ouderen te bouwen helpen we ook jongeren, veelal starters op de woningmarkt. Want doordat ouderen straks verhuizen naar deze plek, laten ze hun – vaak goedkopere - eengezinswoningen achter voor andere woningzoekenden. Daarmee komt ook de doorstroming op gang."

De woningen aan de Brusselsestraat worden naar verwachting volgend jaar zomer opgeleverd.

Lees meer over:

wethouder eerste paal
Deel dit bericht met je vrienden!