maandag 25 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Zwijndrechtse brandweer naar landelijke finale

15 juli 2019 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - De Zwijndrechtse (jeugd)brandweerlieden scoren dit jaar goed tijdens wedstrijden. Ze staan zelfs met twee ploegen in de landelijke finale. Een prestatie van formaat.
Brandweerwedstrijden zijn een instrument om de geoefendheid, saamhorigheid en motivatie van (vrijwillig)brandweerpersoneel op een voortdurend hoog niveau te houden.

Tijdens brandweerwedstrijden krijgen de wedstrijdploegen een incident-scenario voorgeschoteld. Aan de ploeg de taak om binnen de gestelde tijd eventuele gewonden te redden en een brand te blussen.

Dit vanzelfsprekend in volgorde van noodzaak, maar welke tactiek is de aan de bevelvoerder en zijn team. Een vakjury beoordeelt vervolgens de vaardigheden van de deelnemende brandweerploegen. Dit jaar hebben de Zwijndrechtse brandweervrijwilligers deelgenomen aan een wedstrijdklasse voor brandbestrijding. In totaal deden, verspreid over verschillende voorrondes, 232 ploegen mee in deze klasse. Tijdens de laatste vaardigheidstoets behaalde de spuitgasten een schitterende 3e plaats. Zij hebben zich hiermee geplaatst voor de landelijke finale. In september strijden zij met 8 andere ploegen om de titel: landskampioen van Nederland.

Jeugdbrandweer
Naast een volwassen brandweerkorps kent Zwijndrecht een eigen jeugdbrandweer. Bij de jeugdbrandweer maken kinderen in de leeftijd van 11 tot 18 jaar op speelse wijze kennis met het brandweervak. Ook voor de jeugdleden worden wedstrijden georganiseerd. De juniorenploeg kreeg tijdens de laatste wedstrijd de opdracht om een fictieve brand te blussen in een voormalig onderzoeksbureau. Ondanks de warmte hielden de jeugdleden hun hoofd koel en speelden een prima wedstrijd. Na meerdere wedstrijdrondes hebben ook de jongste telgen van de jeugdbrandweer zich geplaatst voor een landelijke finale dit jaar.

Trots
Twee brandweerploegen uit één gemeente die in een landelijke finale staan is hele prestatie. ‘Dit laat zien dat we gedreven met ons vak bezig zijn. En dat er een goede teamgeest is om samen zo’n prestatie neer te zetten. Een mooie combinatie waar we trots op zijn. Ik wens de ploegen heel veel succes in de finale’ vertelt Job Kramer, hoofd incidentbestrijding bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Kweekvijver
Hoe belangrijk de jeugdbrandweer voor de Zwijndrechtse brandweer is blijkt uit het huidige ledenbestand. Woordvoerder Gerben van den Boom: ‘Ruim de helft van de huidige vrijwilligers is afkomstig uit de eigen jeugdbrandweer. De jongeren worden enthousiast gemaakt voor het mooie brandweervak en stromen later door naar het volwassenkorps. De jeugdbrandweer is daarmee een échte kweekvijver voor nieuw brandweerpersoneel. Dat zien we niet alleen in Zwijndrecht, maar ook elders in de regio en in het land’. In Zwijndrecht is men nog op zoek naar nieuwe aanwas voor het (jeugd)brandweerkorps. Geïnteresseerden kunnen een kijkje nemen op de Facebookpagina van het korps: www.facebook.com/brandweerzwijndrecht.

Lees meer over:

brand brandweer jeugdbrandweer
Deel dit bericht met je vrienden!