Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Grote opkomst voor lezing over het leven van apotheker Meijer'
01mei

Grote opkomst voor lezing over het leven van apotheker Meijer

ZWIJNDRECHT Het was een goede opkomst voor de lezing van Frans Meijer over het tragische maar ook opmerkelijke verhaal over zijn vader en verloren familie in de bibliotheek van Zwijndrecht op 1 mei.

Het was goed om te zien dat het verhaal blijft leven en vertelt over de Joodse inwoners van Zwijndrecht in het bijzonder het verhaal van de Zwijndrechtse apotheker Meijer.

De net afgestudeerde apotheker Herman Meijer vestigde zich in 1932 op het Veerplein als eerste apotheker van Zwijndrecht. Eind 1942 werd hij met zijn gezin (met vrouw en zoon Leo) van het Veerplein weggevoerd naar Kamp Westerbork. In Kamp Westerbork was er een apotheker nodig waarvoor hij zich meteen aanmeldde. Na twee jaar werd de familie Meijer alsnog gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

Zijn vrouw en kind zijn in Auschwitz omgebracht. Meijer overleefde de concentratiekampen ternauwernood en keerde in 1945 berooid terug. Hij hertrouwde en bleef tot 1972 werkzaam in de Veerapotheek.

Mede door het boek de groeten van Leo, de Stolpersteine en de inzet van de stichting Stolpersteine Zwijndrecht blijft het verhaal leven. Tevens hangt er in het oude raadhuis van Zwijndrecht in de trouwzaal, de oude raadzaal, ook een plaquette ter nagedachtenis van de afgevoerde joodse inwoners van Zwijndrecht.Deel dit bericht met je vrienden!