Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De circulaire economie in Zwijndrecht'
05mrt

De circulaire economie in Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT - Dat de circulaire economie de toekomst is, hoor je tegenwoordig wel vaker. Maar wat is een circulaire economie precies? Het gaat om een kringloopsysteem waarbij geen nieuwe grondstofvoorraden worden aangeboord én waarin reststoffen volledig opnieuw worden ingezet in het economische systeem. De Nederlandse overheid wil dan ook dat er tegen 2050 zo goed als geen primaire grondstoffen meer gebruikt worden. Ook de provincie Zuid-Holland werkt ondertussen aan een structureel plan om bij te dragen aan een circulaire provincie. Onze gemeente zet het thema eveneens centraal: hernieuwbare energie en circulair bouwen zijn speerpunten in het raadsprogamma 2018-2022. Maar wat gebeurt er nu al in Zwijndrecht en wat kan je zelf doen?

Het Schokbeton-Loveld-terrein

Nederland is een koploper als het om recycling gaat; tachtig procent van het afval wordt gerecycled. Slechts 8 procent komt echter weer in de economie terecht. Een Zwijndrechts project wil daar echter verandering in brengen. Sinds kort zijn namelijk de hallen van het voormalige bedrijf Schokbeton-Loveld het speerpunt in onze regionale circulaire economie geworden. Sloopmateriaal uit de bouwsector wordt er nu verzameld om hergebruikt te worden in de bouw van het natuurcentrum de Hooge Nesse. Zo gaat niets verloren. Bovendien, zoals we eerder al schreven, zocht de gemeente een partner om de gebouwen nieuw leven in te blazen en vond daarbij de lokale ondernemer Deen. Het terrein wordt een hub voor lokaal ondernemen, innovatie, samenwerking en educatie. Als ondernemer inspelen op een circulaire toekomst is nog altijd een uitdaging, aangezien er aan zoveel verschillende dingen moet worden gedacht. Van het gebouw waarin je werkt tot aan het product dat je aanbiedt. Details als posters of briefpapier drukken moeten eveneens bewust worden overwogen en minder of klimaatneutraal worden ingezet, bijvoorbeeld via een aanbieder als Saxoprint. Maar een circulaire toekomst vereist ook een grotere visie, en het project op het Schokbeton-Loveld-terrein zal dat op verschillende niveaus aanspreken.

Circulair shoppen

Het zijn natuurlijk niet alleen de grote projecten die het hem doen. Binnen onze gemeentegrenzen kan je zelf circulair winkelen en zo je steentje bijdragen. Bij de Kledingkringloopwinkel Zwijndrecht kan je zowel kleding doneren als tweedehands outfits aanschaffen; de opbrengsten van de winkel gaan naar goede doelen in Roemenië. Ook bij Opnieuw & Co kan je goed terecht. Deze keten van kringloopwarenhuizen ziet het groots; op jaarbasis verwerken ze vierduizend ton goederen, waarvan maar liefst 91 procent wordt hergebruikt. Daarnaast werkt Opnieuw & Co aan lokale en sociale werkgelegenheid en armoedebestrijding. Ga je liever op zoek naar vintage-kleding in een kleine boetiek, dan is er Old made New. Heb je je zinnen gezet op vintage-meubels? De Zoete Inval Brocante heeft vast wat je zoekt.

Steek zelf de handen uit de mouwen

Heb je het recycling-virus te pakken? Sinds 2013 is er het Repair Café Zwijndrecht in de Perkstraat. Iedere eerste en derde zaterdag van de maand stellen ze een ruimte beschikbaar om oude spullen te herstellen of te hergebruiken. Bovendien begeleiden ze je ook bij het herstel van je kapotte toestellen. Het volgende Repair Café vindt plaats op 16 maart van 10:00 tot 13:00 uur en belooft weer een gezellige bijeenkomst te worden!Deel dit bericht met je vrienden!