Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Complimentendag 2019 door GroenLinks Drechtsteden'
04mrt

Complimentendag 2019 door GroenLinks Drechtsteden

DRECHTSTREEK - Op vrijdag 1 en zaterdag 2 maart 2019 gingen delegaties van GroenLinks Drechtsteden, waaronder plv. fractievoorzitter Henny van Nugeteren (Zwijndrecht), fractievoorzitter Kitty Kruger (Dordrecht) en fractievoorzitter Bert Grimmius (Papendrecht), op pad om complimenten te geven! GroenLinks doet dit in het kader van de Nationale Complimentendag, die is op 1 maart.

Met bloemen, iets lekkers en een heuse oorkonde werden in de verschillende gemeenten mensen in het zonnetje gezet, die zicht inzetten om hun gemeenschap groener of socialer te maken.Zwijndrecht
In Zwijndrecht werd Elvedina Omanovic van Minima Zwijndrecht in het Zonnetje gezet. In 1997 is Elvedina voor de oorlog in toenmalig Joegoslavië gevlucht naar Nederland. In die tijd heeft
zij moeten leren om met heel weinig uit te komen. Door deze ervaring is zij zich gaan inzetten voor mensen die in armoede moeten leven. Elvedina verzamelt allerlei spullen en voedsel en geeft dit weg aan wie het nodig heeft. Zij doet dit al vijf jaar. Een keer per maand organiseert Elvedina een uitdeeldag, waar zo’n honderd mensen uit Zwijndrecht op af om komen voor hen noodzakelijke spullen. Daarnaast organiseert Elvedina diverse activiteiten voor en uitstapjes voor kinderen uit arme gezinnen. Het werk van Minima Zwijndrecht maakt Zwijndrecht socialer en het is van grote betekenis voor de mensen die deze hulp zo hard nodig hebben. Dat verdient een groot compliment!

Papendrecht
In Papendrecht ging een compliment naar de stichting Anders. Deze stichting daagt ondernemers uit om een stukje van hun producenten/diensten/talenten beschikbaar te maken voor mensen in de samenleving die dat keihard nodig hebben, maar zelf niet kunnen betalen.Herman vertelde dat er inmiddels meer dan 200 bedrijven zijn aangesloten, van juridisch advies tot klussen in of bij huis. Dat mag ook wel, want elke week krijgt de organisatie alleen al in Papendrecht zo’n 5 nieuwe verzoeken om hulp binnen. Aan Herman de taak om in gesprek te gaan om de achtergrond te horen en te toetsen. Met deze stichting, die overigens in heel Drechtsteden actief is, wordt de samenleving weer een stukje beter en socialer door zorg voor elkaar. De vrijwillige inzet van de stichting zelf en de aangesloten ondernemers verdient dan ook een groot compliment!

Dordrecht
In Dordrecht ging het compliment naar het Leerorkest Drechtsteden. Het Leerorkest zet zich ervoor in dat alle (basis)schoolgaande kinderen goed muziekonderwijs krijgen. En dat is niet zomaar, wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek maken een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van het brein. Samen muziek maken maakt slimmer er socialer, dat geldt voor ieder kind.Het Leerorkest bestaat uit vrijwilligers, zij onderhouden contact met de diverse scholen, geven muziekles (professionele musici), onderhouden de muziekinstrumenten enzovoort. Het leerorkest
heeft al honderden eigen muziekinstrumenten die de kinderen in bruikleen nemen.

Het is een groot initiatief maar het groeit nog snel door. Meer scholen sluiten zich aan en het
Leerorkest gaat zich ook richten op buurten. Daarvoor is echter ook veel nodig zoals geld,
muziekinstrumenten, vaste opslagruimte voor muziekinstrumenten en vrijwilligers. Lucienne van der Lans en Marco Brand, die het compliment in ontvangst namen, hebben een enorme drive om dit alles te realiseren! Het Leerorkest Drechtsteden krijgt van GroenLinks een groot compliment!

Groene Lintjes 2019
De Complimentendag is ook de aftrap voor de Groen Lintjes 2019, die worden op 5 juni uitgereikt. Voordrachten voor Complimentendag komen uit de lokale GroenLinks fracties, het Groene Lintje is een publieksprijs. Via de website kunt u personen of organisatie voordragen die zich inzetten voor groenere en/of duurzamere wereld. Hou onze sociale mediakanalen en websites goed in de gaten, meer informatie volgt binnenkort!Deel dit bericht met je vrienden!