woensdag 27 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Van snoeihout naar takkenril

13 februari 2019 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Ook deze winter zijn medewerkers van de Gemeentewerf en DW Groen met snoeiwerkzaamheden aan de slag. Vooral in het Noordpark, Molenvlietpark en het Develpark is er veel werk te verrichten. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het uitdunnen en verjongen van heesters en het afzagen van stamopschot en wortelopschot.

Het meeste snoeihout wordt direct versnipperd en later hergebruikt. Maar er is nog een duurzame toepassing mogelijk om het snoeihout te verwerken; een takkenril. Dit heeft veel voordelen voor planten en dieren.

Takkenril
Een takkenril wordt aangelegd door palen te plaatsen waar afgesnoeide takken tussen geplaatst worden. Dit kan ieder jaar weer aangevuld worden met vers snoeihout. De takkenril biedt vogels en zoogdieren een goede nest-, voedsel- en schuilgelegenheid. Maar ook amfibieën en reptielen vinden er een goede plek om te overwinteren. Paddenstoelen, varens en andere plantensoorten vinden er een uitstekende voedingsbodem. Enkele vlindersoorten zetten eitjes af op dood hout en veel insecten maken gebruik van de beschermde plekjes in de takkenril om te schuilen. Goed voor de biodiversiteit in Zwijndrecht.

Lees meer over:

gemeentewerf takkenril
Deel dit bericht met je vrienden!