zondag 24 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Autoverzekeringen ontrafeld - welke dekking heb je nu echt nodig?

8 februari 2019 (door Hans Huisman)

ZWIJNDRECHT - Rijden in een stad als Zwijndrecht betekent opletten. Zeker tijdens de spits kan het erg druk zijn en een ongeluk zit in een klein hoekje. Met het oog op schade aan je eigen auto of aan die van anderen, wil je je auto natuurlijk goed verzekerd hebben. De premie voor een autoverzekering kan behoorlijk oplopen, zeker als je kiest voor een dekking waar je feitelijk niets aan hebt. Welke dekkingen heb je dan ook echt nodig en welke kun je beter laten voor wat het is?

De WA-verzekering
In Nederland kennen we een verzekeringsplicht als het gaat om de autoverzekering. Ook wanneer je niet in een drukke plaats als Zwijndrecht woont, ben je verplicht om in ieder geval een WA-verzekering af te sluiten. Met een WA-verzekering ben je gedekt voor de schade die je toebrengt aan derden. Denk jij de wet te kunnen negeren door geen WA-verzekering af te sluiten, dan kom je van een koude kermis thuis. Het RDW registreert namelijk de onverzekerde en verzekerde voertuigen en zal bij onverzekerdheid automatisch een bericht naar het CJIB sturen. Je krijgt dan een fikse boete thuis gestuurd.

De WA + beperkt casco verzekering
Met de WA + beperkt casco verzekering ben je niet alleen gedekt voor schade die je anderen toebrengt, maar ook voor schade aan je eigen auto, zoals brand, diefstal, ruitbreuk, storm en aanrijdingen met dieren. Ligt de leeftijd van je auto tussen de 6 en 10 jaar, dan is een autoverzekering met beperkt casco dekking geschikt voor je auto. Bij auto’s die ouder dan 10 jaar zijn, wordt alleen een autoverzekering afsluiten met WA-dekking geadviseerd.

Volledig Casco
Auto’s van 6 jaar en jonger hebben voldoende waarde om te kiezen voor de volledig casco dekking. Bij oudere auto’s betaal je meer aan premie dan dat het je bij een schade oplevert. Volledig casco betekent dat je alle schade aan je eigen auto vergoed krijgt. Hou er echter wel rekening mee dat als je een schade claimt, je no-claim korting naar beneden gaat en je meer premie gaat betalen. Soms is het dan ook voordeliger om niet de schade te claimen en deze zelf te betalen.

Extra aanvullende verzekeringen
Naast de bovengenoemde dekkingen, zijn er nog enkele aanvullende verzekeringen die je kan afsluiten voor de auto. Dit zijn voornamelijk de ongevallen inzittenden verzekering en de rechtsbijstand voor verkeer. Dit zijn opties die je kan overwegen bij je verzekering af te sluiten, maar verplicht zijn ze zeker niet. Bij de ongevallen inzittenden verzekering ben je gedekt voor schade bij je passagiers door een ongeval. Denk hierbij aan persoonlijk letsel waarbij je passagier gedeeltelijk of geheel arbeidsongeschikt raakt. Rechtsbijstand voor verkeer is een speciale module van de rechtsbijstand die je juridische bijstand verleent bij conflicten die in het verkeer zijn ontstaan. Voordat je kiest voor de rechtsbijstandverzekering voor verkeer, is het verstandig om te controleren of je deze dekking al niet krijgt, bijvoorbeeld via je woonverzekering. Dubbel betalen is immers nergens voor nodig.

Lees meer over:

autoverzekering
Deel dit bericht met je vrienden!