Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente: 'Prioriteit is zo snel mogelijk de leiding repareren en het gat dichten' Over de Ringdijk loopt een tijdelijke brug met noodleidingen richting de Oude Maas
29jan

Gemeente: 'Prioriteit is zo snel mogelijk de leiding repareren en het gat dichten

ZWIJNDRECHT - In de nacht van zondag op maandag 28 januari 2019 omstreeks 02.00 uur is in de Doctor Boutensstraat een persleiding gesprongen. Hierdoor is een krater van circa drie meter diep ontstaan waardoor het afvalwater door de straat stroomde en een auto vast kwam te zitten. Om ervoor te zorgen dat het afvalwater dat door deze persleiding stroomt afgevoerd kan worden, heeft de gemeente een aantal noodmaatregelen getroffen. Afgelopen nacht van maandag op dinsdag 29 januari is er een noodvoorziening aangelegd. De noodleidingen werken sinds 03.00 uur.

Situatie
Het afvalwater van diverse wijken (Centrum, Walburg, Kort Ambacht en Noord) wordt via deze persleiding naar de rioolzuivering gepompt. Er wordt met man en macht gewerkt om de situatie onder controle te houden en te herstellen. De Doctor Boutensstraat is zo goed als mogelijk voor dit moment schoon gemaakt. Vanaf drie gemalen rijden afzuigtankwagens af en aan om de gemalen leeg te houden en naar locaties te vervoeren waar het wel verwerkt kan worden. Op de Doctor Boutensstraat zorgt een zogenaamde bronnering ervoor dat het afval- en grondwater wordt weggepompt op de locatie van de breuk. Als dit is gelukt kan er met de herstelwerkzaamheden worden gestart. Dit duurt zeker tot het einde van de week, maar kan langer duren. Via deze website houden we u op de hoogte.

Binnen de woningen van de vier genoemde wijken verwachten wij geen overlast. Het toilet, de douche en de gootsteen kunnen gewoon gebruikt worden. Indien mogelijk met beperkte mate.

Werkzaamheden bij gesprongen persleiding
Foto rechts van krater door persleiding.
In het gat is een zogenaamde 'bronnering' geplaatst. Dit moet ervoor zorgen dat het water bij het lek wordt weggepomt en met de herstelwerkzaamheden kan worden gestart.

Noodvoorziening
In de Emmastraat staat het grootste gemaal van de gemeente. Door de gesprongen persleiding moet er via dit gemaal tijdelijk extra water afgevoerd worden. Om dit mogelijk te maken zijn er tijdelijk twee noodpompen geplaatst in de Emmastraat waarop bovengronds twee noodleidingen zijn aangesloten. Via deze noodvoorziening wordt het afvalwater tijdelijk via de Oude Maas afgevoerd. Deze noodleidingen lopen vanaf het gemaal via een brug over de Ringdijk en de Euryza bouwplaats. Dit afvalwater wordt in samenspraak met Rijkswaterstaat bij hoge uitzondering geloosd in de Oude Maas. Dit is een tijdelijke maatregel die nodig is om de situatie weer onder controle te krijgen en te voorkomen dat het afvalwater op andere plekken in Zwijndrecht problemen geeft. Het afvalwater wordt onder het wateroppervlakte afgevoerd. Er kan sprake zijn van lichte stankoverlast. Op dit moment wordt er hard gewerkt om de gesprongen persleiding te repareren. Zodra deze persleiding gerepareerd is wordt de noodleiding weer verwijderd en wordt het afvalwater op de reguliere manier naar de rioolwaterzuivering gepompt.

Foto van pomp: Een van de noodpompen bij het hoofdgemaal aan de Emmastraat

Hinder en verkeersomleidingen
De komende dagen worden diverse werkzaamheden op verschillende locaties uitgevoerd. Hierdoor kan het zijn dat u meer werkverkeer ziet dan normaal en op sommige plaatsen de weg is afgesloten. De Dr. Boutensstraat is afgesloten voor alle verkeer tussen de Sumatralaan en de Jan Campertstraat. Auto's worden omgeleid via de Sumatralaan, Timorstraat, Javalaan, Tollensstraat en Jan Campertstraat. Fietsers en voetgangers worden omgeleid aan de overkant van de Burg. Doumaweg. De Onderdijkserijweg is afgesloten tussen de Emmastraat en de Anna Paulownastraat. Het verkeer wordt omgeleid via de Anna Paulownastraat.

Oorzaak
De oorzaak van de gesprongen persleiding is niet bekend. De prioriteit voor de gemeente is zo snel mogelijk de leiding repareren en het gat dichten.

Meer informatie
Mocht u vragen hebben hierover, bel dan tussen 08.30 en 17.00 uur naar 14 078. De meest actuele informatie* wordt op deze pagina bijgehouden: www.zwijndrecht.nl/gesprongenleiding

*Laatste update: dinsdag 29 januari om 12:00 uur

Zie ook:
Waterproblemen Zwijndrecht: 'Ik laat de vaat nu maar even staan' (di, 29 jan 2019)
Gesprongen rioolpersleiding bij Doctor Boutensstraat (ma, 28 jan 2019)


Deel dit bericht met je vrienden!