Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gesprongen rioolpersleiding bij Doctor Boutensstraat'
28jan

Gesprongen rioolpersleiding bij Doctor Boutensstraat

ZWIJNDRECHT - Vannacht omstreeks 03.00 uur is een persleiding aan de Doctor Boutensstraat in Zwijndrecht gesprongen. Hierdoor is een krater van circa drie meter diepte ontstaan. Een auto is hierin vast komen te zitten. De bestuurder kon de auto op tijd verlaten. De directe omgeving zal de komende dagen hinder ondervinden van de reparatiewerkzaamheden en stankoverlast. Het afvalwater van diverse wijken wordt via deze persleiding naar de rioolzuivering gepompt.

Er wordt met man en macht gewerkt om het afvalwater met afzuigwagens weg te rijden vanuit de gemalen. Hiermee hoopt de gemeente te voorkomen dat het rioolwater in het oppervlaktewater terecht komt. Bewoners en bedrijven van de wijken Centrum, Walburg, Kort Ambacht en Noord wordt gevraagd zo min mogelijk water door te spoelen, zodat de werkzaamheden bespoedigd kunnen worden en de wateroverlast beperkt. De straat is afgezet en het verkeer wordt omgeleid.

De oorzaak van de gesprongen persleiding is op dit moment niet bekend. De prioriteit voor de gemeente is de wateroverlast beperken en zo snel mogelijk de leiding repareren en het gat dichten. Naar verwachting zal dit enige dagen duren. Directe omwonenden worden hierover verder geïnformeerd. De kans dat het rioolwater op straat komt te staan is vrij klein.

Update van maandag 28 januari: RTV Rijnmond: Auto uit drie meter diepe krater in Zwijndrecht

Bergers hebben de auto, die in de nacht van zondag op maandag in Zwijndrecht wegzakte in een drie meter diep gat, uit de sinkhole getrokken. De rode wagen zit vol met zand en drek. De straat is na het springen van de rioilering afgezet en de gemeente Zwijndrecht is druk bezig om de schade te herstellen. Het kan enkele dagen duren voordat alles weer op orde is.

In de Doctor Boutensstraat sprong rond 02:00 uur om nog onduidelijke reden een riolering. Daardoor ontstond een grote krater.

Een bestuurder, die terugkwam van zijn werk, zakte met zijn auto weg in het gat. Hij kon de wagen net op tijd verlaten. De auto belandde met de neus naar beneden in het gat.

In de straat hangt maandagochtend een penetrante poeplucht. "Vannnacht was het nog erger", zegt een bewoonster. "Toen zag je de drollen voorbij drijven. Ik dacht: shit, wat is dit nou?"

Volgens de vrouw stonden de geparkeerde auto's in de straat tot aan het portier onder water. "Dus ik heb alle bewoners wakker gemaakt. Die schrokken natuurlijk. Maar ik zei: je auto moet weg! Ze hebben hun wagens toen op een parkeerplaats achter het station gezet."

Zuigwagens hebben maandagochtend het vuile water weggepompt uit de straat. Omwonenden is gevraagd om zo min mogelijk water door te spoelen.

Update van dinsdag 29 januari: RTV Rijnmond: Tankwagens met afvalwater rijden af en aan in Zwijndrecht

Ook maandagavond en -nacht wordt nog met man en macht gewerkt om de situatie in de Doctor Boutensstraat in Zwijndrecht onder controle te houden en te herstellen. In de nacht van zondag op maandag sprong een persleiding in die straat, waardoor een krater van zo'n drie meter ontstond.

Een bestuurder, die terugkwam van zijn werk, zakte met zijn auto weg in het gat. Hij kon de wagen net op tijd verlaten. De auto belandde met de neus naar beneden in het gat.

Door de gesprongen leiding stroomde afvalwater door de Docter Boutensstraat. Het afvalwater van meerdere wijken wordt namelijk via deze leiding naar de rioolzuivering gepompt.

"Bewoners en bedrijven van de wijken Centrum, Walburg, Kort Ambacht en Noord vragen wij om het waterverbruik de komende dagen tot een minimum te beperken", meldt de gemeente. "Hierdoor kunnen de herstelwerkzaamheden sneller uitgevoerd worden en kan het wateroverlast worden beperkt. In dit geval helpen alle beetjes!"Tankwagens rijden in de tussentijd af en aan om het gat in de Docter Boutensstraat en de gemalen leeg te houden. Het afvalwater wordt dan verplaatst naar de locaties waar de riolering het wél kan verwerken. Bij het grootste gemaal in de gemeente, in de Emmastraat, is om die reden een extra noodpomp geplaatst. Komende nacht wordt ook een noodleiding aangelegd naar de Oude Maas, zodat het afvalwater tijdelijk in de Oude Maas gepompt kan worden.

De oorzaak van de gesprongen persleiding is nog niet bekend. "De prioriteit voor de gemeente is de wateroverlast beperken en zo snel mogelijk de leiding repareren en het gat dichten."

Bron: RTV Rijnmond.Deel dit bericht met je vrienden!