maandag 17 mei 2021

Alles over Zwijndrecht

Rijd voorzichtig in de wintermaanden

17 december 2018 (door Hans Huisman)

ZWIJNDRECHT - Veel Zwijndrechters maken gebruik van openbare vervoersmiddelen, zoals de bus, om naar het werk te komen. In onze kleine gemeente is daar ook volop mogelijkheid toe. Een deel neemt de auto. In de winter is extra voorzichtigheid hierbij wel geboden. Denk aan het gevaar van ijzel, beslagen ruiten en fietsers zonder lampen. Waar moet je op letten als je zelf achter het stuur kruipt?

Wees bedacht op fietsers en voetgangers
In de wintermaanden wordt het vroeg donker en niet iedereen is daar goed bedacht op. Zo zullen er altijd inwoners zijn die zonder licht rijden. Het kan lastig zijn om deze verkeersdeelnemers tijdig op te merken, vooral wanneer weersomstandigheden te wensen over laten. Wees vooral alert rondom Station Zwijndrecht en de verschillende scholen. Houd je snelheid in de gaten in de bebouwde kom, vooral wanneer de weg voorzien is van een fietsstrook en kijk extra goed in de dode hoek wanneer je afslaat. Zo zie je passerende fietsers en voetgangers niet over het hoofd.

Rijden met gladheid
Om te voorkomen dat je in brokken rijdt met gladheid, is het verstandig om je rijstijl aan te passen tijdens deze weersomstandigheden. Zo doe je er goed aan om extra afstand te bewaren op je voorganger, het liefst drie of vier seconden. Op deze manier heb je meer tijd om af te remmen. Wanneer je een bocht maakt, kun je de rem het beste links laten liggen. Laat het gas tijdig los om vaart te minderen en geef pas gas bij op het moment dat je de bocht verlaat. Zo verklein je de kans op slippen. Moet je op een recht stuk weg een noodstop maken, maak dan gebruik van het ABS-systeem, ook wel antiblokkeersysteem, door de koppeling en de rem tegelijkertijd hard en lang in te trappen en stuur bij wanneer het nodig is. Ga niet pompend remmen. Het is vooral belangrijk langzaam en rustig te rijden; dus houd de snelheid wat lager, rem niet te hard en trek rustig op. Vergeet vooral ook niet tijdig langs een van de nabijgelegen autoservices te gaan om je zomerbanden in te wisselen voor winterbanden.

Beslagen ruiten
Een ander terugkerend probleem waar we in de winter mee te maken hebben, is het beslaan van de ruiten. Ga niet rijden wanneer de ruiten beslagen zijn. Dit is namelijk een van de veel voorkomende oorzaken van ongelukken waarbij fietsers en voetgangers vaak de dupe zijn. Pak de beslagen ruiten aan door de airconditioning in te schakelen. Zet de ventilator op de ’recirculatiestand’ op het moment dat de motor warm is. Zet de verwarming zo hoog mogelijk aan en richt de blazers op de ruit. Na een korte tijd kan je de recirculatiestand uitzetten en de ventilator zet je op medium. Om het probleem van beslagen ruiten zoveel mogelijk te voorkomen kun je een vochtvreter in je auto plaatsen of zo nu en dan je auto goed laten doorluchten. Op deze manier verlaag je de luchtvochtigheid.

Autoverzekering nodig
Het kan in de winter iets sneller voorkomen dat je een beroep moet doen op de autoverzekering. Doe je dit, dan kan het zijn dat de autopremie stijgt doordat de schadevrije jaren omlaag gaan en de no-claimkorting lager wordt. Je autoverzekering berekenen kan je helpen om te gaan voor een verzekering die bij jouw omstandigheden past. Op deze manier weet je zeker dat je goed verzekerd bent in de komende donkere maanden. Denk daarbij aan eventueel aanvullende verzekeringen, maar ook juist een lagere basisdekking als de dagwaarde van de auto al laag is. Rij je schade? Bereken dan voor jezelf of je goedkoper uit bent door de schadekosten zelf te betalen, of wanneer je de schade laat vergoeden door de autoverzekeraar en daarna een hogere premie betaalt.

Lees meer over:

autoverzekering
Deel dit bericht met je vrienden!