donderdag 28 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Peute Recycling in Dordrecht in de voorbeeldrol

22 oktober 2018 (door Hans Huisman)

REGIO - Met de maatschappelijke roep om minder fossiele brandstoffen is de tijd evenwel gekomen voor de industriële sector om de overstap te maken naar elektrische voertuigen en machines. Het blijft echter een moeilijke zet, vooral gezien de hoge eisen die worden gesteld aan voertuigen en materialen die voor zwaar gebruik bestemd zijn. Recyclingbedrijf Peute uit Dordrecht dient nu echter voor Jungheinrich, specialist in heftruck- en magazijntechniek, als voorbeeld voor Nederland hoe het wél mogelijk is.

Stiller, schoner

Jungheinrich, nu ook vertegenwoordigd in Nederland met hun webwinkel, hoopt de groene verandering mede te kunnen bewerkstelligen. De elektrisch aangedreven heftrucks in gebruik bij Peute Recycling verbruiken per saldo wezenlijk minder dan conventionele trucks, en verzorgen daarbij een stillere, veiligere werkomgeving. Het zijn alom gedeelde doelstellingen, maar een dergelijke verduurzaming wordt niet in alle industrietakken verwerkelijkt. Zoals autobedrijf Tesla het aan de andere zijde van de Atlantische Oceaan al laat zien, vergt het omstellen van een gevestigd economisch model naar een groenere variant originaliteit en sterk ontwerp.

Aardwarmte in Zuid-Holland

Veel landen die zwaar leunen op geavanceerde industriële productie en grootschalige landbouw kampen met eenzelfde probleem. De vraag blijft echter hoe men veranderingen doorvoert zonder dat de economische kracht daaronder lijdt. De provincie Zuid-Holland toont zich daarin echter van haar goede kant: aardwarmte en warmteopslag bieden al sinds jaren een kosteneffectieve aanvulling op de bestaande energievoorziening, net als restwarmte. De glastuinbouw in de provincie heeft een internationale voorhoedepositie bij het gebruik van aardwarmte in de regio, en als leverancier aan lokale warmtenetten. Met zulke netwerken, en kleinere initiatieven zoals de vergroening bij Recycling Peute, lijken stappen te worden genomen.

Milieu-efficiëntie

Maar, zoals blijkt uit verslagen van het CBS neemt de zogenaamde ‘milieu-efficiëntie’ weliswaar toe, er zal zeker een wijdere deelname moeten voorafgaan aan wezenlijke verbetering. Sectoren als de landbouw, met name veehouders, en delfstofwinning blijven bijzonder bijdragen aan vervuiling en een achterstand in de ‘vergroening’ van de Nederlandse industrie. Door de schaal waarop in die sectoren wordt gewerkt, zijn duurzame oplossingen doorgaans minder snel te vinden. Er wordt landelijk dan ook eerder ingezet op sectoren zoals de voedselindustrie, waar door middel van automatisering en kunstmatige intelligentie fors aan verspilling kan worden ingekort.

Met de deelname van Zuid-Holland aan het 2050-plan, waarbij sterk wordt ingezet op een duurzame toekomst, en bottom up veranderingen bij bedrijven zoals Peute Recycling, beweegt Nederland zich uiteindelijk in een groene richting.

Lees meer over:

recycling
Deel dit bericht met je vrienden!