Karateka’s Wairando behalen podiumplaatsen op 11e Open Zeeuws karatetoernooi

15 oktober 2018 door Hennie van der Zouw

DRECHTSTEDEN - Afgelopen zaterdag 13 oktober 2018 hebben de acht deelnemers van Karate Instituut Wairando (gevestigd in Alblasserdam, Dordrecht, Hoogvliet, Schiedam en Zwijndrecht) meegedaan aan het open karatetoernooi, zowel kata als kumite, in Oost-Souburg de 11e Open Zeeuwse. Aan dit toernooi deden ook veel Belgische karateka’s mee.

In de ochtend waren het met name deelnemers die aan het onderdeel kata meededen. Aan het eind van de ochtend moesten de kumite deelnemers aantreden. De acht deelnemers van Karate Instituut Wairando (Keyano Veldhuis (8), Mila Pieplenbosch (9), Jimmy Hegger (10), Jay Stigter (11), Thijs Lengkeek (12), Stephanie van Halen (12), Fatima Catarino Castro (13) en Tim van Kempen (18)) hadden zich allen ingeschreven op het onderdeel kumite (vrijvechten).

Fatima en Stephanie kwamen uit in dezelfde categorie en poule 12 en 13-jarigen. Helaas behaalden zij geen podiumplaatsen (resp. 5e en 6e plaats), voor Stephanie was dit overigens het eerste toernooi sinds zij verleden jaar gestart is met karate bij Wairando. Keyano Veldhuis behaalde net niet een podiumplaats en eindigde als vierde. Maar zijn speciale wedstrijdtrainingen hebben hem het afgelopen jaar wel naar een hoger wedstrijdniveau gebracht. Het is nu alleen wachten op het volgende toernooi en dan een podiumplaats pakken. In de categorie 10 en 11-jarigen kaapte Jimmy voor veel deelnemers het zilver weg.

Mila, Jay, Thijs en Tim pakten allen het goud. Mila (9 tot 11-jarigen) die de kleinste van alle deelneemsters in haar poule bleek te zijn wist, door snel spel, gerichte stoten en trappen het goud te pakken en was daarmee alle tegenstandsters, die een kop groter waren dan zij, van de hoogste plaats van het podium af te houden. Jay zat ook in een lastige en sterke poule. Zijn finale was de laatste wedstrijd van het toernooi en daar zat veel spanning in, zeker ook omdat zijn tegenstander Thomas Krijnen zeer veel tegenstand bood en ook voor het goud vocht wat hij waard was.

Door tactisch inzicht en snelheid wist Jay met een minimum verschil toch het goud te halen. Thijs, die zelf nog niet zolang aan karate doet, maar wel de wekelijkse wedstrijdtrainingen volgt bij Wairando, behaalde ook goud. Veel van zijn stoten waren gerichter en plaatste hij beter op het lichaam van zijn tegenstanders. Zijn coaches Wim Stigter en Tim waren zijn zeer trots op zijn enorme vooruitgang en prestaties. Als laatste van de deelnemers behaalde Tim ook het goud binnen. In zijn poule ging het er hard aan toe, een aantal malen werd hij volledig in de hoek gedreven en moest toen zichzelf uit de hoek vechten. Dat dit hem goed af ging bleek wel aan het eind van de wedstrijden toen duidelijk was dat hij het goud had binnengehaald.

Karate Instituut Wairando had niet alleen deelnemers maar ook twee officieel gelicenseerde scheidsrechters (Marcel Both en Dave Pieplenbosch) naar het toernooi afgevaardigd. Zij hebben de hele dag dit toernooi, dat onder auspiciën van de KBN stond, samen met de andere scheidsrechters succesvol gearbitreerd.

Van links naar rechts op de foto: Jay, Tim, Wim (coach), Jimmy, Stephanie, Fatima, Keyano, Mila en Thijs