Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'De vredespaal binnenkort weer te bezoeken'
29mei 2018

De vredespaal binnenkort weer te bezoeken

De vredespaal in Zwijndrecht is binnenkort weer toegankelijk als de renovatie, de energieaanpak, van het oude raadhuis gereed is. In juni moet dat afgerond zijn.

Sinds het ontstaan van het idee van de vredspaal in 1955 door Masahai Goi zijn er wereldwijd meer dan 100.000 geplaatst. In 1983 zijn de vredespalen buiten Japan geplaatst in meer dan 180 landen. De vredespaal in Zwijndrecht is een van de eerste gemeenten in Nederland waar de paal werd geaccepteerd als gift en deze een prominente plek kreeg.

De vredespaal heeft gestaan op het stationsplein waar deze tot het moment van een van de veranderingen verplaatst moest worden. Bij de ontvangst en plaatsing van de vredespaal was naast het college van burgemeester en wethouders, gemeenteraad ook en delegatie van mensen uit Japan aanwezig.

Oud VVD raadslid  Mw. Lona Huisman Aaronstein herinnert dat zich tot op de dag van vandaag nog heel goed. Zij heeft gedurende de tweede wereldoorlog in een Jappenkamp gezeten en vertelde dat zij bij de plaatsingsceremonie een black out kreeg.

Dit kwam vooral door de aanwezigen en het gebuig wat bij haar weer beelden uit het kamp naar boven haalde. Toch kijkt zij bij elk bezoek aan het gemeentehuis weer naar de vredespaal. Na het plaatsen van de vredespaal is in Zwijndrecht gestart met vredesonderwijs aan de basis scholen.

De gemeente nam daar het initiatief in en verspreide bouwplaten van de vredespaal. Na verloop van tijd is daar om onduidelijke redenen een einde aan gekomen. Tegenwoordig is het vredesonderwijs weer opgepakt door externe initiatieven om de tweede wereldoorlog weer onder de aandacht te brengen bij de leerlingen van het basis onderwijs.

Na de verplaatsing van de vredspaal van het Stationsplein naar het raadhuisplein kreeg de Vredespaal op een steenworp afstand van het oorlogsmonument wat meer aandacht. Het stond op de hoek van de oudbouw van het gemeentehuis en werd net als de oudbouw mooi uitgelicht.

Na de beslissing om een nieuw gemeentehuis te bouwen en het oude raadhuis te restaureren verdween de vredespaal uit beeld omdat alles op het plein vanwege de werkzaamheden verwijderd werd. Chris Moorman raadslid had toen al meerdere keren met de vredespaal op de foto gestaan en het als een van zijn favoriete plekken in Zwijndrecht benoemd.

In de periode van de plaatsing was ook Coby van de Velden raadslid. Na de renovatie en nieuwbouw vroegen beiden zich af wanneer de vredespaal weer een plek zou krijgen omdat het hele plein , inclusief oorlogsmonument, herschikt werd. Bij de eerste navraag werd er nog opmerkingen gemaakt dat nog niet alles af was.

Het was Chris Moorman die consequent bleef vragen waar de gift aan Zwijndrecht gebleven was. Na maanden ontwijkende antwoorden en een uitgebreide zoektocht, waarbij met Chris Moorman op RTV Rijnmond nog een filmpje werd gemaakt, kwam het hoge woord er uit. Hij is waarschijnlijk weggegooid.

Toch gaf Chris Moorman niet op en nam geen genoegen met dat antwoord. Ambtelijk werd uitgezocht of het formeel een gift was waar een gemeente natuurlijk prudent mee overweg dient te gaan. In de carrousel waar het uiteindelijke oordeel geveld diende te worden over wat te doen kreeg Chris Moorman gelijk.

Ja, het is een gift waar we beter mee overweg diende te gaan. Raadslid bossenbroek opperde om een nieuwe vredespaal te laten maken bij het LOC het loket. Dit was de beste oplossing in de ontstane impasse. Uiteindelijk is de nieuwe vredespaal onthuld en staat nu al zo een acht jaar achter het gemeentehuis tussen oud en nieuwbouw in.

Op vele plekken in de wereld staan zelfgemaakte vredespalen met de universele boodschap in vele talen; "mag vrede heersen op aarde". De meeste zijn gemaakt van hout alhoewel het originele exemplaar van kunststof was waarvan ook nog een exemplaar op de begraafplaats van de Munikkensteeg staat.

Tal van materialen, van roestvrijstaal tot natuursteen, zijn er gebruikt net als het aantal formaten. De teksten zijn wisselend gegraveerd of geschilderd of soms is het alleen een plaquette. Ze duiken op de meest bijzondere plekken ter wereld op waaronder de magnetische noordpool of de piramiden van Gizeh maar ook in het Aiki heiligdom in Iwana Japan.

In Zwijndrecht staat de boodschap in vier talen maar er bestaan ook palen met acht of veertien talen. De hoogste vredespaal staat in Wisconsin Amerika en is 16 meter hoog. De zwaarste vredespaal in tonnage, gemaakt van graniet, staat in het Beech Acres Park nabij Cincinnati Ohio.

Wie de vredespaal in Zwijndrecht wil bezoeken moet dus nog even geduld hebben tot de werkzaamheden afgerond zijn. Wie meer wil weten over vredespalen kan altijd via het internet 'the peace pole project' opzoeken voor meer informatie of om er een te bestellen.

Zie ook:
Peter van Steekelenburg en Chris Moorman onthulden vredespaal (do, 9 dec 2010)
vredespaal komt terug (wo, 14 okt 2009)
Vredespaal replica op begraafplaats (do, 16 jul 2009)
Vredespaal vermist (vr, 3 apr 2009)


Deel dit bericht met je vrienden!