Alles over Zwijndrecht...
18mei 2018

Boswachter mishandeld

ZWIJNDRECHT - Er is iets raars aan de hand in Nederland. Steeds vaker worden hulpverleners, orde-handhavers slachtoffer van hufter gedrag. Steeds meer voorbeelden komen naar buiten waar ambulance medewerkers, brandweermannen en nu ook boswachters aan bloot gesteld worden.

In Zwijndrecht vond dat zaterdagavond plaats op de Veerplaat waar een grote groep jongeren de boswachter te lijf ging die gelukkig wel snel bijgestaan werd door de politie. Op de Veerplaat waar de natuurontwikkeling met wandelen, spelen, recreëren in volle gang is was al langer sprake van vernielingen, brandstichting en inbraak in de opslag container voor gereedschap van vrijwilligers die er onderhoud plegen.

Zaterdag was het een groep van jongeren op scooters en quads actief op een plek waar alleen de fietser welkom zijn. De surveillant sprak de jongeren aan omdat deze een vuurtje wilden maken en dat leek allemaal prima te verlopen. Maar op een bepaald moment sloeg bij de jongeren blijkbaar de vlam in de pan en toen moesten de surveillerende boswachters de hulp van de politie inroepen.

Al eerder waren de vele vernielingen al onderwerp van gesprek. In de gemeenteraad van Zwijndrecht werden vragen gesteld rondom deze vernielingen. Wethouder van Dongen gaf toen al aan dat de vernielingen voor haar een doorn in het oog waren en dat er veelvuldig hierover aan haar gerapporteerd werd. Vanuit de gemeente werd er van alles aan gedaan om hier een halt aan toe te roepen.

De vrijwilligers van stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard die regelmatig onderhoud en onderzoek doen hebben hun verontrusting hierover al laten horen. Regelmatig zien vrijwilligers dingen gebeuren waar zij graag corrigerend iets van willen zeggen. Maar de instructie is dat vooral niet te doen.

Het voorbeeld van afgelopen zaterdagavond geeft wel aan dat dit verstandig is. Wethouder van Dongen vindt het voorval en alle andere voorvallen absoluut onaanvaardbaar. Dit kan niet. Zo ga je niet met mensen en met spullen van anderen overweg. Omdat de politie snel ter plaatse was konden er twee aanhoudingen plaatsvinden.

Steeds meer wordt het werk van de boswachter gevaarlijker doordat het buitengebied een vrijplaats is voor mensen die denken er alles te kunnen doen, laten en dumpen. De ontwikkeling van de Veerplaat blijft een goede kant opgaan mede door de inzet van de vrijwilligers van de Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard.

Het is een mooi gebied waar recreatie en buitensport hand in hand gaan met educatie en re-integratie. De gemeenteraad van Zwijndrecht had gelukkig al aandacht voor het probleem en houd zich zeker bezig met de positieve beleving in het gebied van het kinderbadje tot en met het speelbos.

De positieve aantrekkingskracht voor dit gebied strekt zich al uit tot in de hoekse waard van waaruit ouderen al gratis kunnen overvaren van Puttershoek naar de Veerplaat om in de beweeg-tuin lekker bezig te zijn en/of recreatief te verpozen.Deel dit bericht met je vrienden!