Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stolpersteine gelegd op de hoek Tollensstraat Da Costastraat.'
30apr 2018

Stolpersteine gelegd op de hoek Tollensstraat Da Costastraat.

Wederom zijn er stolpersteine gelegd in Zwijndrecht. Dit keer zijn het er vier stuks die herinneren aan de weggevoerde Joodse inwoners die in de Da Costastraat woonden.

Het betreft de familie Meijer verwant aan apotheker Meijer die als enige overlevende terugkeerde uit de vernietigingskampen van de tweede wereldoorlog. Op de hoek van de Tollens/Da Costastraat zijn deze vandaag in de regen gelegd door Gunther Demnig.

De regen kan ook mooi symbolisch gezien worden als tranen uit de hemel. Het leggen van de struikelsteen zoals de Stolpersteine genoemd worden, werd gedaan door het aanreiken van de stenen door kinderen van het kindcentrum Impuls zodat in de overdracht de herinnering aan deze mensen blijft leven.

Deze stenen zijn geplaatst ter nagedachtenis aan het in 1942 weggevoerde joodse gezin Meijer: vader Herman Salomo Meijer, zijn vrouw Betsij Meijer-Zilverberg en hun twee dochters Rosaline Betty en Johanna. Alle vier zijn zij in het concentratiekamp Auschwitz vermoord.

Leerlingen van het kindcentrum Impuls, die aan het nieuwe onderwijsproject over de Tweede Wereldoorlog en de Stolpersteine zijn begonnen, hebben bij de plechtigheid niet alleen de stenen aangereikt maar ook een witte roos gelegd en een gedicht voorgedragen.

Ondanks de regen was er aandacht vanuit diverse geledingen van de maatschappij. Het Kindcentrum de Impuls, de ondernemers, de vice voorzitter van de gemeenteraad en raadsleden, belangstellenden en uiteraard de stichting Stolpersteine Zwijndrecht die de loco burgemeester ontving.

Mw de Witte sprak als loco burgemeester namens de gemeente Zwijndrecht en verhaalde nogmaals over de tragedie van het wegvoeren van de Joodse medemens waarvan er slechts één terugkwam.

Er was dit keer ruim aandacht van de pers waaronder omroep Max en de Telegraaf. Er staan nu nog twee plekken waar de stolpersteine gelegd gaan worden in de planning. Deze zullen mogelijk in de loop van het volgend jaar aan de beurt komen.

Wie wil bijdragen met een financiële ondersteuning van dit project kan meer informatie vinden op de website van stichting Stolpersteine Zwijndrecht. Op 4 mei vind wederom de jaarlijkse dodenherdenking plaats waarin alle slachtoffers van oorlog.Deel dit bericht met je vrienden!