Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Schoolzone met zebrastrepen en padden in Heerjansdam'
16apr

Schoolzone met zebrastrepen en padden in Heerjansdam

ZWIJNDRECHT / HEERJANSDAM - De gemeente Zwijndrecht en het Ingenieursbureau Drechtsteden vroegen schoolkinderen van Het Rajubibos in Heerjansdam hoe zij de verkeersveiligheid in de buitenruimte rondom de school beter kunnen inrichten. Dit leverde verrassende en creatieve ontwerpen op. Verkeerswethouder en juryvoorzitter Robert Kreukniet maakte vandaag het winnende ontwerp aan de kinderen bekend. Het ontwerp 'Zebra-Pad' van Roxanne is tot winnaar gekozen. De jury was ook erg onder de indruk van de ontwerpen 'Letters' van Oscar en 'Mozaïek' van Evi. Daarom wordt nu gekeken hoe hun ideeën een plek kunnen krijgen.

"Ik ben erg onder de indruk van de gemaakte ontwerpen. Dit zijn goed doordachte tekeningen van kinderen van zo'n 8 tot 11 jaar oud. Het doel van het ontwerp is bijdragen aan de verkeersveiligheid van de schoolzone. Het 'Zebra-Pad' vraagt op een duidelijke en leuke manier aandacht voor het verkeer. De ontwerpen van Evi en Oscar zijn ook enorm creatief, waarbij zelfs is gedacht aan gerecyclede materialen. Helaas is dit erg lastig uit te voeren en brengt het hoge kosten met zich mee, daarom kijken we nu hoe we hun ontwerp kunnen toepassen op bijvoorbeeld een bankje voor de school" aldus 'de baas van de straten', zoals wethouder Robert Kreukniet bij de leerlingen bekend staat.

Totstandkoming ontwerp
De kinderen van Het Rajubibos maakten diverse ontwerpen waarmee weggebruikers bewust worden gemaakt van het schoolzonegebied bij de Sportlaan. 150 kinderen uit groep 3 t/m 8 van basisscholen De Rank en Koningin Julianaschool (Het Rajubibos) maakten een ontwerptekening voor de schoolzone. Met als resultaat 80 ontwerpen, vijf daarvan haalden de eindstreep. In het winnende 'Zebra-Pad' ontwerp van Roxanne zijn de twee dieren in het woord 'zebrapad' letterlijk vertaald in een ondergrond van zebrastrepen met daarin afbeeldingen van een pad. Daarmee wordt het gebied op ludieke wijze als schoolzone aangemerkt.

Vakjury
De jury, bestaande uit de wegbeheerder, ontwerper, verkeerskundige en wethouder, beoordeelde de ontwerpen op uitvoerbaarheid en kosten. Ook omwonenden zijn in de laatste fase bij de jury betrokken en kregen de gelegenheid hun voorkeurskeuze aan te geven. De jury was erg enthousiast over de totstandkoming. "Dit is het leukste wat ik ooit als ontwerper gedaan heb. Om zo met kinderen samen te werken en te ontdekken wat er al speelt in die kleine koppies is erg bijzonder" zegt Bas Pijl van Ingenieursbureau Drechtsteden.

Herinrichting Sportlaan en Nijverheidsstraat
De Sportlaan en Nijverheidsstraat (tussen Kromme Nering en ds. Visserstraat) zijn toe aan een opknapbeurt. Zowel de bestrating als het riool zijn aan vervanging toe. Daarom wordt het riool en de bestrating in de Sportlaan en Nijverheidsstraat vernieuwd en wordt de weg waar nodig opgehoogd. Daarbij worden ook werkzaamheden verricht aan de openbare verlichting en het groen. In de meivakantie start de gemeente met werkzaamheden aan de riolering in een deel van de Sportlaan en Nijverheidsstraat. Ook wordt de nodige aandacht besteed aan een veilige inrichting van de weg. Het gedeelte van de Sportlaan tussen de Groene Zoom en de Dercksenstraat wordt daarom ingericht als schoolzone. De uitvoering van het ontwerp start naar verwachting in het najaar van 2018.

Op de foto zijn de winnende ontwerpen van links naar rechts te zien met de ontwerpers Roxanne, Oscar en Evi en verkeerswethouder Robert Kreukniet.Deel dit bericht met je vrienden!