donderdag 21 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Aspirant Jeugdbrandweerploeg uit Zwijndrechtse Waard tweede bij Kampioenschap van Nederland

3 oktober 2016 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHTSE WAARD - De twintig beste jeugdbrandweerkorpsen van Nederland kwamen afgelopen zaterdag 1 oktober in actie tijdens de landelijke finalewedstrijden. De jeugdbrandweer uit Leerdam en Oud-Beijerland bleken uiteindelijk de hoogste score te hebben en werden landskampioen.

Zaterdag 1 oktober 2016 werd in Waardenburg de landelijke finale jeugdbrandweer in de klasse lagedruk gespeeld. Middels verschillende voorrondes konden de jeugdploegen zich plaatsen voor deze finale. De jeugdploegen zijn verdeeld in leeftijdsklassen; junioren 10 tot 15 jaar en aspiranten 15 tot 18 jaar. Twintig jeugdbrandweerkorpsen uit het hele land gingen, verspreid over twee wedstrijdbanen, de strijd aan om de felbegeerde titel
‘Kampioen van Nederland’.

Scenario junioren
De jongste telgen van de jeugdbrandweer kregen te maken met een in scene gezette brand bij een landbouwbedrijf. In de loods stond een stofzuiger in brand en boven de brand bevond zich nog een persoon. Aan de juniorenploeg de taak om de brand te blussen en de persoon te redden. Een zwaartepunt in dit scenario was een schuifdeur. ‘Deze deur moest op een veilige manier geopend worden, maar veel ploegen deden dit niet. Wij gelukkig wel.’ vertelt Evelien Vermeulen van jeugdbrandweer Leerdam.

Scenario aspiranten
De oudere jeugdleden werden opgeroepen voor een brand in een smederij. Bij aankomst werden zij opgevangen door een bedrijfshulpverlener die wist te vertellen dat er nog iemand vermist werd. De fictieve brand woedde in een opslagruimte en was doorgeslagen naar een naastgelegen ruimte.

Uitslag
Aan het einde van de dag werd de uitslag bekend gemaakt door een vakjury. De jeugdbrandweer uit Leerdam werd winnaar op de juniorenbaan en Oud-Beijerland bij de aspiranten. Zij mogen zich Kampioen van Nederland 2016 noemen. Ook de aspirant jeugdploegen uit de Zwijndrechtse Waard en Gorinchem namen vanuit de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid deel aan deze finale. Zij werden respectievelijk tweede en negende.

Interesse?
Bij de jeugdbrandweer maakt de jeugd, tussen 10 en 18 jaar kennis met het werk van de brandweer. Je leert samenwerken als team. Ook leer je omgaan met techniek en maak je kennis met Brandveilig Leven. Arjan van Manen: ‘De jeugdbrandweer is erg gezellig. Je leert elkaar goed kennen en er ontstaan vriendschappen’. Lijkt de jeugdbrandweer jou wel wat? Bekijk dan onze website: www.brandweerzhz.nl

Lees meer over:

jeugd kampioenschap brandweer
Deel dit bericht met je vrienden!