Saturday 25 September 2021

Alles over Zwijndrecht

Zon op Zwijndrecht opent eerste twee zonnepaneleninstallaties

8 juli 2016 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - De lokale duurzame energiecoöperatie Zon op Zwijndrecht, gemeente Zwijndrecht, Trivire en Stichting Drechtse Stromen opende woensdag 29 juni twee nieuwe zonnepaneleninstallaties.

De installaties zijn in mei geplaatst op de daken van het gemeentehuis en het multifunctionele gebouw Hart van Meerdervoort. Bewoners en bedrijven zonder eigen dak of onvoldoende plaats voor zonnepanelen kunnen lid worden van Zon op Zwijndrecht. Zo kunnen ze toch eigen groene stroom produceren.

Stroom voor 22 huishoudens
Zon op Zwijndrecht heeft zo'n 50 leden, die samen investeren in 332 zonnepanelen. Deze leveren jaarlijks genoeg stroom om gemiddeld 22 huishoudens een jaar te voorzien van elektriciteit. Naast de opbrengst van de opgewekte stroom krijgen leden met deze regeling gedurende 15 jaar de energiebelasting terug van hun opgewekte stroom.

Wethouder Henk Mirck toonde zich trots en werd tijdens de opening ook lid van de coöperatie. "Als Zwijndrecht hebben we een voortrekkersrol in de Drechtsteden", zei hij. "We zijn hier gestart, kunnen ervan leren en nu willen we ervoor zorgen dat ook andere gemeenten er verder mee gaan." Het gemeentehuis en het Hart van Meerdervoort stellen hun daken voor 25 jaar beschikbaar aan Zon op Zwijndrecht.

Op zoek naar meer daken
Zon op Zwijndrecht is een initiatief van Drechtse Stromen. Deze stichting werkt met de gemeenten in de Drechtsteden samen om nog veel meer daken van grote gebouwen te gaan gebruiken voor zonnepanelen.

Deel dit bericht met je vrienden!