donderdag 6 mei 2021

Alles over Zwijndrecht

Liscia wint NexTech scholarship

13 juni 2016 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Met een studiebeurs op zak gaat Develsteinleerlinge Liscia met zekere tred haar vervolgstudie in. Zij won, samen met drie andere regionale eindexamenleerlingen met een passie voor techniek & innovatie, een NexTech scholarship van € 8.400,-. Haar prototype fiets, met een aangepast remsysteem voor reumapatiënten, ontving veel lof van de kritische jury.

Want een studiebeurs van zo’n bedrag, verdeeld over vier studiejaren, win je natuurlijk niet ‘zomaar’.

Een dijk van een profielwerkstuk en onderbouwde motivatie ligt hieraan ten grondslag. Voor het vak natuurkunde schreef Liscia een profielwerkstuk over een remsysteem waarbij reumapatiënten in staat  zijn om zonder pijn te remmen. ,,Mijn opa heeft reuma, zijn polsgewricht is aangetast. Knijpen in een fietsrem is pijnlijk voor hem, maar fietsen is wel belangrijk voor zijn bewegingsvrijheid,” vertelt zij. Na onderzoek bij een fysiotherapeute en met haar opa als proefpersoon, ontwikkelde Liscia een prototype met een drukknopje in het stuur, dat met de handpalm wordt bediend. Haar school vroeg haar om het prototype tijdens het Open Huis te showen. ,,Daar ontving ik zoveel positieve reacties, dat ik besloot om een kans te wagen voor de NexTech Scholarship.”

Tijdens de Innovation Awards Drechtsteden ontving zij uit handen van de Commissaris van de Koning in Zuid- Holland de forse studiebeurs waarmee zij haar vervolgstudie bewegingstechnologie ‘Mens & Techniek’ aan de Haagse Hogeschool kan bekostigen. ,,Het moment dat ik hoorde dat ik had gewonnen, was geweldig. In eerste instantie onwerkelijk, maar dan wordt je langzamerhand wel bewust van het feit dat je iets bijzonders hebt gemaakt dat écht aanslaat. Het is dan ook een eer om deze prijs in ontvangst te mogen nemen” lacht Liscia. Na de uitreiking heeft zij veel goede gesprekken gevoerd en is zij voornemens om haar prototype in productie te laten nemen. Hiermee lijkt de eerste stap naar haar ultieme droom – een bedrijf opstarten in technische hulpmiddelen voor mensen met een beperking – gezet.

Lees meer over:

innovation reuma patienten
Deel dit bericht met je vrienden!