dinsdag 20 april 2021

Alles over Zwijndrecht

Vogelwerkgroep Zwijndrechtse Waard telt voor de gemeente Zwijndrecht

22 april 2016 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT / HEERJANSDAM -  De Vogelwerkgroep Zwijndrechtse Waard gaat vogels tellen, om een database voor de gemeente Zwijndrecht te vullen. Het gaat hierbij om het grondgebied van de Gemeente Zwijndrecht, dus inclusief Heerjansdam. De telling gaat om een beperkt aantal soorten vogels met een zogenaamde 'vaste' verblijfplaats. Het betreft hier alleen roofvogels, uilen, huismussen en gierzwaluwen.

Deze telling is nodig, om inzicht te krijgen, waar deze soorten zich bevinden en om te voorkomen dat nesten verstoord zullen gaan worden, door bijvoorbeeld bomenkap, bouwwerkzaamheden, etc. Ook is er een wettelijke verplichting voor Gemeenten om deze flora- en faunatelling uit te voeren. Andere partijen zullen onder meer planten, vissen en vleermuizen gaan inventariseren.

"Ook uw hulp als inwoner van Zwijndrecht is van harte welkom. U kunt ons van de Vogelwerkgroep helpen, als u een nest weet te vinden of een van deze vogelsoorten ziet vliegen. Geef dit dan aan ons door via ons e-mailadres. Deze meldingen zullen worden verwerkt in de gegevens.

U zult dus mogelijk in Zwijindrecht leden van de Vogelwerkgroep met verrekijkens de omgeving zien afspeuren, naar nesten en vogels. Hiervoor vragen wij uw begrip. De Vogelwerkgroep heeft nooit de bedoeling een ander te storen of lastig te vallen. Ervaart u dit wel zo, spreek dan de vogelteller aan. Onze tellers dragen een naambadge en hebben een papier bij zich waarop vermeld staat, waarvoor zij zich inzetten. Onze tellers zijn vrijwilligers die zich op deze manier inzetten voor een groener Zwijndrecht en Heerjansdam met een 'levende natuur.'

Voelt u zich aangesproken om mee te tellen, de Vogelwerkgroep zoekt nog leden die mee willen tellen. Ook zonder ervaring bent u welkom om mee te doen met onze activiteiten. Deze omvatten onder meer excursies en een vaste avondbijeenkomst op elke tweede dinsdag van de maand in het Weetpunt. Voor meer informatie kunt u ons mailen. Ons mailadres is vogelwg@natuur-zw.nl

Ook kunt u kijken op de website van de Stichting Natuur en Landschap Zwijndrechtse Waard: www.natuur-zw.nl."

Ron Stevense.
Coordinator Vogelwerkgroe zwijndrechtse waard.

Deel dit bericht met je vrienden!