donderdag 28 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

DevelsteinCollege 100 alcoholvrij

14 april 2016 (door Hennie van der Zouw)

ZWIJNDRECHT - Het DevelsteinCollege is 100% alcoholvrij. Daarom overhandigde wethouder Jolanda de Witte op 14 april het ‘Keurmerk Alcoholvrije School’ aan rector Paul den Otter. Het DevelsteinCollege is daarmee de eerste alcoholvrije school in gemeente Zwijndrecht. 

Het DevelsteinCollege heeft gezondheid hoog in het vaandel staan. Een sterk bewegingsonderwijs – op dezelfde dag dat het keurmerk werd overhandigd, streed de school samen met vier andere genomineerden om de titel van de ‘Sportiefste School van Nederland’, red. – een gezonde kantine, gratis water-tappunten en rookvrije school zijn de belangrijkste kenmerken van de school op dit gebied. Het nieuwe vignet is een belangrijke aanvulling. ,,Hiermee helpen wij onze leerlingen binnen al onze mogelijkheden bij een gezonde leefstijl,” licht Den Otter toe.

Een Alcoholvrije School is een school waar geen alcohol wordt geschonken op de school en tijdens door de school georganiseerde activiteiten. Voor iedereen gelden dezelfde regels: op een alcoholvrije school drinken ook leerlingen van 18 jaar en ouder en medewerkers in het bijzijn van leerlingen geen alcohol. Er zijn vijf belangrijke elementen waaraan een school moet voldoen om het Keurmerk Alcoholvrije School te mogen dragen: op schoolfeesten wordt geen alcohol geschonken, buitenschoolse activiteiten zijn alcoholvrij, de school hanteert duidelijke regels over alcohol, de school communiceert over het alcoholreglement en er vindt alcoholvoorlichting plaats aan leerlingen en ouders. Het keurmerk wordt uitgegeven door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP).

Trots
Paul den Otter is trots op het feit dat zijn school het keurmerk heeft behaald: “Wij voldeden al jaren aan de vereisten voor een alcoholvrije school, ook al voordat de regelgeving met betrekking tot de minimum leeftijd werd verscherpt. Dit beleid is nu ook in alle stukken duidelijk vastgelegd. Het gaat tenslotte wel om de gezondheid én veiligheid van onze leerlingen. Met het keurmerk kunnen wij ons beleid nu nog duidelijker communiceren. Het vignet krijgt een prominente plek bij de ingang van de school, waar ook onze certificaten van Sportactieve school, Vecon Business School en Cambridge Exam Centre prijken aan de muur. Dit keurmerk sluit naadloos aan bij onze doelstellingen van een gezonde school.”

Puberhersenen
De school is bij de aanvraag van het Keurmerk begeleid door het regionale alcoholpreventieproject Verzuip jij je Toekomst?! Anke Nooijens, Projectleider Drechtsteden:  “Bij het ontmoedigen van alcoholgebruik  onder jongeren is hun omgeving erg belangrijk. Scholen hebben dus een belangrijke rol. In deze veilige omgeving past geen schadelijk middel zoals alcohol. De puberhersenen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling, waarbij overmatig alcoholgebruik onder andere kan leiden tot slechtere schoolprestaties. Door het Keurmerk geeft de school aan dat onderwijs en alcohol niet samengaan.”

Deel dit bericht met je vrienden!